Останнім часом автомобілісти стали частіше вибирати машини із автоматичними трансмісіями. Це зручно і дозволяє менше напружуватися за кермом. Однак багато хто забуває, що авто з АКПП має цілу низку конструктивних особливостей. Наприклад, старий ТЗ з «підсаженим» АКБ на «автоматі» запустити з штовхача або в процесі буксирування не вийде, але вихід є. Про нього розповів автомеханік, повідомляє Wheel News.

Насправді двигун автомобіля з МКПП та машини з «автоматом» нічим не відрізняється, і він також може запуститися на ходу. Головне лише вловити різницю і розуміти, як це здійснити. Головна проблема, у що все впирається, це можливість пошкодити трансмісію, оскільки принцип перемикання між швидкостями тут дещо інший. Та й розганяти авто доведеться до вищої швидкості, а тому практикувати можна лише буксирування.

Щодо можливості запуску ДВЗ на машині з АКПП методом буксирування, то тут доведеться розігнати ТЗ до швидкості близько 30 км/год. Відразу хочеться зазначити, що практикувати цю методику слід лише у виняткових ситуаціях, оскільки великий ризик угробити трансмісію. В обов’язковому порядку вибирається вільна ділянка дороги, на якій не створюватимуться перешкоди іншим водіям та простору вистачить для здійснення відповідної витівки.

Розганяється автомобіль з автоматичною коробкою на нейтральній передачі, інакше його буде проблематично зрушити з місця. Набравши відповідну швидкість, вмикається запалювання. Після цього селектор переводиться в ручний режим керування і вибирається друга або понижена передача. Як тільки всі дії зроблено, автомобілісту залишається лише натиснути педаль газу. Після надходження палива в камери згоряння повинен відбутися запуск двигуна, якщо ДВЗ справний.

Як тільки пуск двигуна відбувся, необхідно селектор трансмісії перевести в нейтральне положення і плавно зупинитися, просигнавши про це водієві, що знаходиться за кермом машини буксирування. В даному випадку необхідно пам’ятати, що такий підхід у будь-якому випадку завдає шкоди коробці перемикання передач, через що його практикують лише у виняткових випадках. Насправді ж куди простіше підібрати інший акумулятор або прикуритися від іншої машини.

Ремонт трансмісії це дороге задоволення, особливо в сучасних реаліях. Тому без видимої потреби подібне повторювати не слід. Примітно те, що саме через подібні проблеми багато автомобілістів, як і раніше, не поспішають відмовлятися від машин з механічними коробками перемикання передач. Їх обслуговування коштує дешевше, та й в експлуатації КПП простіша, хоч і доставляє додатковий ряд незручностей водієві.