Шахраї продають українцям підроблені водійські посвідчення. Ділки пропонують отримати документ поштою та без складання іспитів, що неможливо для оригінального документа. Крім того, такі документи не відображаються в застосунку Дія, пише OBOZ.ua.

Як повідомили у Головному сервісному центрі МВС, аферисти спілкувалися в телефонних месенджерах Telegram, Viber, WhatsАpp від імені Софії Бойко. Аби заручитися довірою жертв, вони надавали зроблені у фоторедакторах зображення службового бейджу, айдентики та кольорів сервісних центрів МВС.

«Найчастіше злочинці використовують світлини, зроблені 2016 року на відкритті сервісного центру МВС в місті Сєвєродонецьк Луганської області. Дівчина на фото – це колишня співробітниця структури Головного сервісного центру МВС, не має жодного стосунку до фейкового адміністратора й ніколи в минулому не обіймала таку посаду. Зараз вона тривалий час перебуває за кордоном. Її справжнє ім’я та прізвище не Софія Бойко», – повідомив заступник начальника регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Києві Олександр Бойко.

Він додав, що з цього приводу вже було сформовано та подано заяву до поліції. Слід зважати на те, що підробка та використання завідомо підробних документів є порушенням статті 358 Кримінального кодексу, за що передбачається покарання у вигляді штрафу чи до двох років позбавлення волі.

Як отримати водійські посвідчення

У МВС наголосили, що отримати вперше водійське посвідчення можливо лише особисто під підпис після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Таке посвідчення не надсилається адресно і тим більше за кордон.

Адміністратори сервісних центрів МВС не ведуть спілкування в телефонних месенджерах Telegram, Viber, Whatsapp. А оплата послуг відбувається виключно на реквізити Головного сервісного центру МВС і орієнтовно становить 515 грн.

Фейкові посвідчення водія можна відрізнити за тим, що вони не відображаються в офіційних реєстрах МВС та застосунку Дія. Відновити чи обміняти посвідчення водія в можливо за зверненням до сервісного центру МВС або онлайн у Кабінеті водія чи в мобільному застосунку Дія.