Багато автомобілістів купують машину на тривалий термін експлуатації. При цьому, коли досягається позначка 100 і більше тисяч кілометрів пробігу на одометрі, багато хто замислюється про те, що настав час змінити тип використовуваного моторного мастила. І ці роздуми загалом вірні. Однак яке ж мастило краще вибрати? На це запитання відповів досвідчений моторист, інформує Wheel News.

У цьому випадку автолюбитель може зовсім не переходити на інше моторне мастило, якщо раніше міжсервісний інтервал був не таким суттєвим, а становив близько 8-10 тисяч кілометрів. Пробіг у 100 тисяч не вирок для сучасного двигуна, який експлуатувався без суттєвого навантаження, а мастило з розхідниками змінювалися вчасно. Однак, якщо найближчим часом ви не планує продавати машину і хочете максимально продовжити її термін служби, замінити мастило все ж таки корисно.

Яке мастило краще вибрати в даному випадку? Відразу хочеться відзначити, що мастило має відповідати не тільки рекомендаціям виробника в плані в’язкості, а й підходити за існуючими допусками. Цю інформацію можна отримати з технічного опису до ТЗ. А про допуски можна прочитати на каністрі з моторним маслом. У момент міркування про те, чи варто переходити на інше мастило, важливо зрозуміти, чи є у мотора якісь конкретні проблеми, після пробігу 100 тисяч км.

Наприклад, підвищена витрата мастила, шум при роботі ДВЗ, супутні потьоки в місцях гумових ущільнень і прокладок. Варто зазначити, що при правильній експлуатації двигуна подібні «болячки» не виявляються на 100 тисячах, якщо мова не йде про стандартну особливість агрегату, який з самого початку почав витрачати більше мастила. За відсутності проблем автолюбитель може перейти на мастило з в’язкістю 0W30 або 5W30. Це оптимальний варіант для умов експлуатації ДВЗ центрального регіону України.

Якщо йдеться про тепліші регіони, то і в’язкість слід підібрати іншу, а саме 10W30. Багато чого в цьому випадку залежить від типу мастила, яке використовується: синтетика, напівсинтетика або звичайна доступна мінералка. Коли двигун накочує великий пробіг, краще подбати про те, щоб мастило було більш плинним. Отже, простіше здійснювався б пуск на холодну незалежно від супутнього температурного режиму.

У сучасних же реаліях підібрати гарне мастило стало складніше через те, що багато виробників пішли з ринку. Через це їх продукція стала активно підроблятися або просто зросла в ціні кілька разів. За таких обставин автомобілісту можна придивитися до масел менш популярних виробників, які рекомендуються фахівцями сервісних центрів не з метою продати і на цьому більше заробити, а як корисну пораду. При цьому цікавитися про це краще саме в перевірених сервісах, де є дійсно досвідчені та кваліфіковані майстри.