Перевірка рівня мастила в машині – стандартна процедура, яку легко виконують досвідчені автовласники. Однак новачки можуть замислитися про її необхідність лише після того, як на панелі приладів загориться спеціальний індикатор. При цьому вони в переважній більшості випадків неправильно виконують цю дію. Керівник сервісу розповів про основні помилки, пише Wheel News.

Щоб перевірити мастило правильно, потрібно поставити машину на рівну поверхню, потім дістати щуп, протерти його, вставити знову і на розмітці оцінити, скільки зараз техрідини знаходиться в картері. При цьому не можна здійснювати перевірку на працюючому двигуні, який щойно вимкнений і на холодному. У першому випадку виміри будуть абсолютно неінформативними, у другому мастило виявиться розмазаним по всій системі і буде показаний його недолік. У третьому випадку холодне мастило стискається, тому показання також будуть неправильними. Потрібно почекати після того, як двигун був заглушений 15 хвилин, щоб мастило збігло в картер, після чого проводити виміри.

Виробники експериментально виявляють найбільш оптимальний рівень мастила. Його недостача призводить до голодування мотора і передчасного зношування деталей. А надлишки продавлюватимуть сальники і ущільнювачі, постійно витікаючи через них і призводячи до серйозних проблем з агрегатом.