Адміністративні штрафи є найпоширенішим видом покарання для українських водіїв за порушення ПДР. Причому, від отримання стягнення не застрахований практично ніхто, оскільки нарватися на нього можна як через неуважність, так і через банальний збіг обставин. Водночас деякі вчинки автомобілістів можуть погіршити ситуацію. Юристи вказали на одну річ, яку робити під час виписування штрафу категорично не можна, повідомляє «Твоя машина».

Зокрема, багато водіїв у такій ситуації прагнуть всіляко уникнути покарання за допомогою якихось «хитрощів», включно з відмовою отримувати копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Мовляв, раз не отримував документ і не поставив за це підпис, отже, і не брав участі в розгляді справи по суті. Відповідно – нібито можна звалити все на те, що поліцейський сам там щось понаписував і водія не поінформував про це.

На ділі ж інспектор навіть не наполягатиме на отриманні порушником копії постанови, а в документі просто вкаже, що той відмовився від її вручення. І тут для водія, як пояснюють юристи, починаються реальні проблеми. Адже як для оскарження дій поліції, так і для оплати штрафу йому потрібні відповідні вихідні дані, які є тільки в постанові. На все про все у нього 10 і 15 днів відповідно.

Пропустивши ці строки, керманич позбавляє себе права на оскарження, а також ризикує отримати проблеми з виконавчою службою, яка почне процес примусового стягнення штрафу в двократному розмірі, зокрема шляхом блокування банківських рахунків і арешту майна.