В Україні можуть замість військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації нових та вживаних автомобілів, як пропонує Кабмін, збільшити для всіх ПДВ до 23%. Про це повідомила інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting із посиланням на інсайдерську інформацію, пише today.ua.

За даними AUTO-Consulting, якщо в Україні замість військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації автомобілів збільшать ПДВ до 23%, то це теж призведе до підвищення вартості транспортних засобів, але не так сильно, як у випадку військового збору.

Законопроєкт №11416, який передбачає підвищення в Україні деяких вже існуючих податків і зборів, а також запровадження нових податків, зокрема військового збору у 15% під час першої реєстрації автомобілів, розроблено Міністерством фінансів. Його ініціатором виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабмін сподівається, що завдяки підвищенню податків можна буде поповнити державний бюджет. Це необхідно для того, щоб, наприклад, покрити до кінця 2024 року дефіцит у державному бюджеті у 500 млрд грн.

У цьому документі є два нововведення, які торкнуться автомобілістів. Перше — запровадження військового збору в 15% при першій реєстрації автомобілів. Друге – запровадження авансового платежу з податку на прибуток для роздрібних продавців палива (залежно від обсягу паливних резервуарів).

Багато експертів автомобільного ринку розкритикували обидва нововведення. Так, прогнозується, що через військовий збір у 15% при першій реєстрації автомобілів продаж нових машин в Україні може скоротитися на 30-70%, а деякі автомобільні бренди взагалі можуть піти з українського ринку. За даними AUTO-Consulting, деякі українські автоімпортери через законопроєкт №11416 вже знизили заявки на постачання автомобілів у 2025 році.

Асоціація автоімпортерів та дилерів намагається переконати Мінфін та народних депутатів не вводити військовий збір у 15% на автомобілі, оскільки це матиме негативні наслідки. Чи дослухаються до їхніх аргументів? Це покаже вже найближчий час.