Збройні сили України отримали 154 китайських пікапа Great Wall Wingle 5, які купило «Агентство оборонних закупівель» у системі Prozorro. Про це повідомляє today.ua із посиланням на пресслужбу Міністерства оборони України.

У повідомленні Міноборони йдеться пр те, що загальна сума контрактів склала 153 млн гривень. Вартість кожного пікапа – 996 000 грн. Автомобілі відповідають усім технічним вимогам Міноборони України.

Пікапи Great Wall Wingle 5, призначені для ЗСУ, оснащені 2,0-літровим дизельним двигуном потужністю 143 к.с. і 305 Нм крутного моменту, який працює разом із 6-ступінчастою механічною коробкою передач. Привід — повний з електронним керуванням. Максимальна швидкість сягає 140 км/год. Витрата палива у змішаному режимі – 7,4 л на 100 км.

У Wingle 5 міститься 5 осіб, включаючи водія, а також до 1 тонни вантажу. У кузові можна розмістити різне обладнання та до 4 осіб. Крім того, цей пікап може буксирувати причіп вагою 0,85 тонни.

Потрібно відзначити, що Wingle 5 – це рамний малотоннажний китайський пікап. Його випускають із 2010 року. Його довжина складає 5040 мм, ширина – 1800 мм, висота – 1730 мм, а колісна база – 3050 мм.

З яким обладнанням купили пікапи Great Wall Wingle 5 для ЗСУ – не уточнюється. Цей автомобіль зазвичай має дві подушки безпеки, системи ABS і EBD, кондиціонер, гідропідсилювач керма, регулювання керма по висоті, Центральний замок з дистанційним керуванням та інше.

Заступник міністра оборони України з питань закупівель Дмитро Клименков наголосив, що цей тендер – лише початок масштабної роботи з постачання до ЗСУ пікапів, які дуже потрібні українським захисникам. Пікапи потрібні для мобільних вогневих груп, для доставки вантажів та боєприпасів, для евакуації поранених.

Це перший випадок з початку повномасштабного вторгнення в Україну російських окупаційних військ, коли «Агентство оборонних закупівель» централізовано в системі Prozorro купує пікапи для українських бійців. Щоправда, не обійшлося без скандалу. Ще в 2023 році «Агентство оборонних закупівель» у системі Prozorro хотіло купити понад 1000 пікапів для ЗСУ, але тендер в останній момент, перед тим, як оголосили переможця, скасували. Причина – надто висока ціна автомобілів, про що стало відомо громадськості. Тоді за один пікап хотіли платити приблизно 1,7 млн ​​грн.