Останнім часом в Україні спостерігається зростання кількості випадків, коли поліція, не дивлячись на заборону Кабміну, накладає штрафи на автомобілістів за певне розповсюджене порушення. Багато водіїв змушені звертатися до суду, щоб оскаржити ці неправомірні штрафи. Про це пише mauto.

В Україні водіям-новачкам в якості перших прав видають так звані “тимчасові” водійські посвідчення, які діють тільки два роки. Після цього періоду водій мусить звернутися до відповідного сервісного центру для отримання постійного посвідчення водія, оскільки тимчасовий документ більше не буде дійсним. Проте, у зв’язку з початком повномасштабної війни з РФ, Уряд ухвалив постанову №184, яка продовжує термін дії всіх водійських документів до кінця воєнного стану.

Попри обізнаність поліції про цю постанову, з нез’ясованих причин водії з простроченими правами стикаються зі штрафами. Юристи вказують на збільшення кількості таких випадків, коли кермувальників штрафують, аргументуючи це тим, що вони мали достатньо часу (2,5 роки) для обміну прав без загрози для свого здоров’я. Штраф становить 3400 гривень і його потрібно сплатити протягом 15 днів. Щоб уникнути незаконного штрафу, водії можуть оскаржити його в суді, який, як правило, у таких ситуаціях виступає на захист їхніх прав.