Renault став одним із перших європейським виробників, які зробили ставку на кросовери-купе й модель Arkana (збиралася на ЗАЗі до вторгення РФ в Україну) мала певний успіх на ринках. Проте за цей же час французька марка створила до восьми кросоверів із різницею менше ніж півметра між найбільшим і найменшим.

Такий модельний ряд кросоверів може перевантажити клієнтів, які мають обирати у лінійці між Captur до Espace. Таким чином, Renault має підстави задуматись над ліквідацією однієї з моделей, пише MotorCar.

Падіння продажів

Перші звістки про зупинку продажів Renault Arkana надійшли з Нідерландів, де з наступного року модель вже виключили з каталогів.

Перший кросовер-купе Renault мав непоганий успіх з моменту появи на глобальному ринку, досягнувши загалом 240 000 одиниць, проданих протягом перших трьох років. Проте ця цифра також включає примірники корейського аналога Samsung XM3. Однак, поява моделі Symbioz ускладнила життя Austral, що також призведе до зміни попиту.

Зупинка виробництва Renault Arkana

Хоча кросовер-купе був оновлений минулого року, технічно він не зможе далі розвиватись.

Arkana виробляється на заводі в Пусані (Південна Корея), де 34 відсотки акцій належать компанії Geely, яка провела серйозну реконструкцію потужностей для виробництва моделей цьому ринку, як, наприклад, новий Renault Grand Koleos, тому Arkana більше не має місця на конвеєрах, враховуючи, що платформи зовсім інші.

І це ключовий фактор, оскільки бренд жодним чином не зацікавлений у перенесенні виробництва Arkana на інший свій завод ще на два з половиною роки продажу. Фінансово це нежиттєздатно, тому остаточне прощання з Renault Arkana є реальністю.

Швидше за все, протягом 2025 року інші країни також зупинять продажі Arkana, а на його місце прогнозують наступника з логотипом Dacia.