Серед автолюбителів немає єдиної думки про те, на яких обертах найкраще експлуатувати двигун автомобіля. Водночас досвідчені механіки впевнені, що певні діапазони постійно використовувати не тільки неправильно, а й шкідливо.

Один з експертів пояснив, що, наприклад, потрапляння стрілки тахометра в червону зону під час обгону не здатне «вбити» двигун, оскільки в такій ситуації спрацьовує спеціальний захист. Але постійна їзда на підвищених обертах загрожує зносом компонентів силової установки, пише «Твоя машина».

Те саме стосується їзди на низьких обертах, яка призводить до нестачі тиску в системі та масляного голодування і появи відкладень на стінках циліндрів. Крім двигуна в такій ситуації може постраждати і трансмісія, яка змащується шляхом розбризкування масла під тиском. Якщо його немає, то і змащування відбувається погано.

Оптимальним діапазоном роботи двигуна внутрішнього згоряння механік назвав відрізок між 1800 до 3000 обертів на хвилину. У такій ситуації двигун видає достатню продуктивність і не зношується занадто швидко.