Автомобільне паливо в Україні постійно дорожчає, у зв’язку з чим автомобілісти постійно шукають способи скоротити кількість поїздок на АЗС. Експерти порталу CarBuzz звертають увагу, що існує безліч способів скоротити витрату палива і збільшити запас ходу будь-якого автомобіля. При цьому вони назвали десять найефективніших і найбезпечніших із них, пише «Твоя машина».

1. Планування маршруту

Нерідко українські водії під час тривалих переїздів спираються лише на власну пам’ять, навички та силу звички. Насправді краще заздалегідь продумати маршрут свого руху, скоротивши до мінімуму фактичний шлях до пункту призначення, а також уникаючи поганих доріг, заторів і місць ДТП.

2. Скорочення холостого ходу

Якщо машина стоїть більше десяти секунд, краще вимкнути двигун, адже на його запуск витрачається приблизно стільки ж пального, скільки мотор «зжирає» за вказаний час на холостому ходу. Якщо машина стоїть із працюючим двигуном більше десяти секунд, то марно витрачає пальне.

3. Подорожі без нічого

Зайва вага створює додаткове навантаження на двигун, що змушує його витрачати більше палива. Наведіть порядок у салоні та багажнику, позбувшись речей, які вам не знадобляться в поїздці.

4. Підтримання постійної швидкості

Постійні прискорення і гальмування призводять до підвищеної витрати палива. При їзді з постійною швидкістю цього не відбувається.

5. Регулярне техобслуговування

Нерідко витрата палива в автомобілі зростає через неполадки, спричинені тим, що машину погано обслуговують. Міняйте паливні та повітряні фільтри, мастило та інші витратні матеріали в термін, рекомендований виробником.

6. Мінімізація гальмувань

Якщо автомобіль постійно зменшує швидкість, то йому потім доводиться знову її набирати, щоб рухатися далі. Подібний стиль поїздки веде до підвищеної витрати палива і скорочення запасу ходу.

7. Відмова від клімат-контролю

Як опалення, так і охолодження салону створює додаткове навантаження на двигун, що, очевидно, призводить до підвищеної витрати палива.

8. Рух накатом на передачі

Рух за інерцією є одним із найефективніших способів економити пальне. Деякі водії ставлять машину на нейтраль (рух накатом на нейтральній передачі) або взагалі вимикають двигун (рух накатом із вимкненим двигуном) під час руху під ухил або після розгону. Обидва ці методи небезпечні, оскільки вони унеможливлюють для вас повний контроль над автомобілем і швидке реагування в разі аварії. Експерти рекомендують рухатися накатом на передачі, не вимикаючи мотор.

9. Використання спеціальних гаджетів

Існують спеціальні пристрої, які являють собою просунуту версію бортового комп’ютера, з особливим акцентом на паливній економічності, а не на продуктивності. Ці пристрої витягують інформацію з ЕБУ, яку зазвичай не видно водієві, дозволяючи вам точно налаштувати водіння для досягнення максимально можливої ефективності. Як доступну альтернативу можна використовувати спеціальні додатки для смартфона.

10. Підтримка тепла

У холодну пору року машина вимагає прогріву, на який витрачається додаткове паливо. Досвідчені водії пристосовуються паркувати авто так, щоб воно було на схилі в напрямку сходу сонця. Тоді транспортний засіб нагрівається природним шляхом швидше і не потребує додаткових зусиль для початку поїздки.