Вважається, що в Україні позбутися водійських прав можна тільки за неймовірно серйозне порушення ПДР, проте іноді стати вимушеним пішоходом можна абсолютно «на рівному місці». Наприклад, за невелику тріщину на лобовому склі, пише «Твоя машина».

Як відомо, пошкодження лобового скла – неприємність, від якої не застрахований ніхто з автомобілістів. Досить одного маленького камінчика, що вискочив з-під колеса авто, яке їде попереду, щоб залишити скол або тріщину на поверхні. Мало хто з водіїв ставиться до цього дуже серйозно і, тим паче, сприймає як потенційну загрозу своїх водійських прав.

Насправді ж юристи попереджають, що поліція останнім часом трактує пошкодження лобового скла в зоні роботи склоочисників як технічну несправність, з якою експлуатація автомобіля заборонена (п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010). У підсумку дії автомобілістів кваліфікують за ч.1 ст.121 КУпАП і штрафують на 340 гривень. Навіть після цього багато водіїв не сприймають проблему всерйоз, але ж повторність цього «порушення», згідно із законом, вже може каратися позбавленням прав.

Юристи зазначають, що насправді дії поліції в таких ситуаціях є неправомірними і легко оскаржуються в суді. Однак водії нечасто звертаються до суду, аж до моменту, коли під загрозою опиняються їхні водійські права.