За текстом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, чоловіки віком від 18 до 60 років, які порушують правила військового обліку, змушені сплатити штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч гривень. Втім, у деяких випадках в ухилянтів від мобілізації можуть конфіскувати деяке майно та навіть житло.

Про це розповідають в Міноборони, пише видання novyny.pro.

Таким чином, працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки можуть подати позові до суду з приводу тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо військовозобовʼязаний відмовляється виконувати свої обовʼязки.

Ця процедура проходить за алгоритмом:

  • працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертаються до поліції з проханням доставити порушника до військкомату;
  • якщо протягом пʼяти днів правоохоронці будуть ігнорувати звернення, ТЦК поштою відправляє відповідну вимогу на адресу реєстрації військовозобов’язаного;
  • якщо через 10 днів людина не приходить, ТЦК звертається до адміністративного суду і просить тимчасово заборонити ухилянту керувати машиною, поки він не зʼявиться до ТЦК.

Рішення суду у таких справах підлягають негайному виконанню.