На автоматичних коробках передач режим «паркінг» виконує завдання стоянкового гальма — тобто, утримує автомобіль на місці. Принаймні так вважають багато автовласників. Насправді принцип роботи тут дещо відрізняється. І бездумне ігнорування використання «ручника» може призвести до поломки трансмісії. Автомеханік розповів, у яких випадках піднімати стоянкове гальмо потрібно обов’язково, пише Wheel News.

Принцип роботи режиму паркування на автоматичних трансмісіях полягає у фіксації вихідного валу в коробці з використанням спеціального механізму. Він складається з шестерні та металевого штиря, який блокує її у певному положенні. Стоянкове гальмо утримує автомобіль шляхом затискання гальмівних колодок. Це набагато простіше за технологією та надійніше.

Це не означає, що режим паркування на автоматичній КПП не є корисним. Навпаки, його можна використовувати, коли автомобіль залишають на рівній дорозі. Однак, за наявності ухилу буде сильний вплив на шестерні, що призведе до раннього зносу системи. Тому при постановці машини під ухилом варто слідувати такому порядку дій: натиснути на гальмівну педаль, підняти ручник, відпустити педаль, перевести машину в режим паркування. Щоб почати рух, потрібно натиснути на педаль гальма, опустити ручне гальмо, встановити машину в режим D, прибрати ногу з педалі гальма і почати рух.