Третій рік поспіль в Україні оголошено воєнний стан, триває мобілізація. Законом передбачені умови обліковування осіб мобілізаційного віку в територіальних центрах комплектації. За порушення цих правил передбачена відповідальність, повідомляється на сайті «Телеграф».

Згідно з вимогою, що закріплена Законом України № 3633-IX, оновити персональні дані військовозобов’язані мали до 16 липня цього року. Зробити це можна було в ТЦК та СП, ЦНАПі або в додатку «Резерв+». Ті, хто з певних причин не зробив цього, будуть відповідати згідно з нормами закону.

Отже, за порушення правил внесення даних до ТЦК особа муситиме сплатити штраф у розмірі від 17 до 25 тисяч гривень. Якщо ж це попередження проігнороване протягом 15 днів, сума стягнення подвоюється.

Якщо військовозобов’язаний не відреагував на повістку протягом 10 днів, у нього можуть тимчасово забрати посвідчення водія. Таке рішення ТЦК має пройти розгляд суду та отримати на це відповідний дозвіл.

Підставами для накладання штрафів можуть стати відсутність адреси проживання, контактних даних або інших персональних даних, несвоєчасне прибуття до ТЦК чи інших визначених законом місць комплектування. Якщо ж військовозобов’язаний змінив місце проживання, цю інформацію він також має своєчасно надати у відповідні служби.

Нині повістки можуть вручатися не лише особисто, а й надсилатися поштою. Це обумовлено постановою Кабміну. У разі, якщо адресат не забрав документ, це не звільняє його від відповідальності. Повістка буде вважатися автоматично врученою.