Новий дорожній знак у формі ромба може збити з пантелику навіть досвідчених водіїв. Якщо не дотримуватись його вимог, можна отримати штраф.

Цей знак позначає смугу для спільного використання, що дозволяє рух лише для таксі, громадського транспорту, або автомобілів, в яких перебуває щонайменше дві особи, включаючи водія. У Франції порушення цього правила може призвести до штрафу в 135 євро, пише Avtosota.

Зазвичай така смуга розташована зліва. Раніше цей знак використовувався тільки у Франції, де його тестували з 2020 року в містах Ліон, Гренобль і Страсбург. Ромб вказує на смугу для громадського транспорту, таксі та автомобілів з наклейкою Crit’Air, що означає дуже низький рівень викидів. Це також включає електромобілі, навіть якщо в них лише один водій.

Таким чином, якщо транспортний засіб є комерційним або в ньому перебуває лише водій, проїзд по такій смузі заборонено.

Знаки з білим ромбом на синьому фоні зазвичай активуються на електронних табло. Диспетчери вмикають або вимикають їх залежно від ситуації на дорозі. Наприклад, на автомагістралі A7 між Ліоном і Сент-Етьєном є періоди активності знака, особливо під час ранкових і вечірніх пікових годин, коли трафік інтенсивний. Смуга може бути активною з понеділка по п’ятницю з 7:00 до 9:30 і знову в післяробочий час.

Знак часто зустрічається у французькому регіоні Рона-Альпи. Його мета — уникнути заторів при обгоні та на виїздах, а також заохотити використання електромобілів і громадського транспорту для зменшення забруднення довкілля.

Практика використання таких знаків на багатосмугових дорогах виявилася успішною, тому тепер багато європейських країн вивчають цей досвід і можуть впровадити подібні знаки на своїх дорогах.