У Білій Церкві хочуть унормувати правила пересування на самокатах по місту. Зокрема обмежити проїзд та паркування на територіях деяких районів, вулиць та місць, а також встановити мінімальний вік для їх використання.

Про це КВ дізналася за результатами публічних обговорень проєкту рішення, про що повідомляє офіційний сайт міськради Білої Церкви.

“Метою прийняття даного рішення є забезпечення безпеки дорожнього руху та культури використання легких електричних транспортних засобів. Виконання правил дасть змогу підвищити безпеку та комфорт всіх учасників дорожнього руху, сприятиме розвитку транспортної інраструктури” – йдеться у повідомленні.

Зокрема у проєкті рішення зазначається, що правила користування легкими електричними транспортними засобами на території Білоцерківської міської територіальної громади передбачають заборону проїзду у таких місцях: Парк Слави, частини доріг по периметру Підприємства об’єднання громадян Білоцерківське учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих по вул. Інтендантська, вул .Івана Кожедуба, вул. Петра Калнишевського, вул. Куценка, від перехрестя вул. Куценка з вул. Л.Павліченко до буд.14 вул. Л.Павліченко.

Також паркування електросамокатів має проводитися у відповідних місцях: вздовж тротуару таким чином, щоб легкі електричні транспортні засоби не створювали перешкоди, а саме виключно на одній із дозволених зон, зазначених зеленим кольором, у мобільному додатку сервісу прокату. А заборона діятиме на такі місця, як зупинки громадського транспорту, перед входом/виходом до житлових та нежитлових будівель, споруди та на зупинки громадського транспорту, перед або поблизу аварійних виходів і зон виїзду пожежної охорони, швидкої допомоги та інших екстрених служб.

Заступник міського голови зазначив, що відповідно до Закону України №2956 від 24.02.2023 «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів». Це передбачає також заборону пересування ними тротуарами та велосипедними доріжками.

Нові правила стосуватимуться також віку водіїв, використання електросамокатів дозволяється з 16-річного, виключно на велосмугах за умови дотримання безпечного швидкісного режиму. Особи, що не досягли 16-ти років можуть використовувати легкі електричні транспортні засоби тільки під наглядом дорослих, за умови дотримання безпечного швидкісного режиму.