На вулицях Києва встановлено понад 100 шаф, які забезпечують 24-годинне резервне живлення світлофорів.

Про це в етері Громадського радіо розповів Дмитро Якубовський, керівник автоматизованої служби керування дорожнім рухом комунального підприємства «Центр організації дорожнього руху».

«Починаючи з 2022 року ми почали закуповувати шафи резервного живлення, які підтримують роботу світлофорних об’єктів до 24 годин — добу. При цьому, час заряду таких батарей з моменту повного розряду складає до 5 годин. На сьогодні, вони показали свою ефективність. Уже встановлено на вулицях міста понад 100 таких шафер резервного живлення, якими заживлені світлофорні об’єкти. І вони досить ефективно працюють».

За словами експерта, у столиці вже понад 300 світлофорів забезпечені резервним живленням. Понад 100 об’єктів тримають заряд цілу добу. Комунальне підприємство планує і надалі закуповувати та встановлювати такі шафи резервного живлення.

«У нас понад 300 світлофорних об’єктів забезпечені резервним живленням, у тому числі на вулиці Хрещатик. З них понад 100 об’єктів, які тримають 24 години. На сьогодні, ми активно встановлюємо ці шафи. Також плануємо до кінця року ще якусь кількість закупити та встановити», — сказав Дмитро Якубовський.

Наразі шафи резервного живлення встановлені на вулицях та перехрестях із найбільшим трафіком у місті.

«Це складні перехрестя з високими транспортно-пішохідними потоками, такі як Європейська площа, Керченська площа, Харківська площа, площа Перемоги. Такі великі об’єкти», — поділився Дмитро Якубовськиий.

Як пояснив керівник автоматизованої служби керування дорожнім рухом, комунальне підприємтсов розглядало варіант встановлення сонячних панелей до світлофорів. Проте вони не є ефективними, особливо в умовах міста і щільної забудови. Крім того, бажану ефективність такі панелі не можуть дати і в осінньо-зимовий період.

«Ми розглядали питання встановлення сонячних панелей на світлофорних об’єктах. Але в умовах щільної забудови міста, кліматичних умов, особливо взимку, осінньо-зимовий період, ефективність використання цих сонячних панелей буде досить мінімальна. Також необхідно врахувати їх обслуговування, очищення від снігу і так далі. Ми не впевнені в тому, що вони автономно забезпечуватимуть роботу світлофору», — розповів Дмитро Якубовський.

Також експерт поділився, що підключити світлофорні об’єкти до критичної інфраструктури міста — це складне, дороговартісне та тривале завдання. Враховуючи кількість світлофорів у столиці, таке під’єднання мало би тривати більше двох років.

«По-перше, необхідно внести зміни в державні стандарти, державні будівельні норми. Тому що, відповідно до цих норм, світлофорний об’єкт за надійністю електропостачання відноситься до найбільш незахищеної — третьої категорії електроприймачів. Необхідно внести зміни в ці норми, розробити відповідну проєктну кошторисну документацію, прокласти кабель, відновити благоустрій. У нас 750 понад світлофорних об’єктів по місту. Це буде дороговартісно. І враховуючи темпи реконструкції чи будівництва світлофорних об’єктів, які в нас на сьогодні є, це займе не рік і не два, а багато більше», — пояснив Дмитро Якубовський.

Експерт нагадав, що, за умов відсутності живлення світлофорів, водії повинні керуватися дорожніми знаками, дорожньою розміткою і бути взаємоввічливими на дорозі.