Під час перевірки документів представники ТЦК мають право вилучати деякі з них. Проте для цього потрібні законні підстави.

Про це розповів адвокат Дмитро Франчук, повідомляє видання novyny.pro.

За словами адвокату ТЦК не мають права вилучати будь-які документи безпідставно.

«Їхні повноваження обмежені перевіркою та вилученням виключно військово-облікових документів (військовий квиток, приписне свідоцтво) у випадках, передбачених законом», – зазначає Франчук.

Відтак, вилученню підлягають лише документи, пов’язані з військовим обліком:

  • військовий квиток;
  • приписне свідоцтво;
  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • інші документи, які підтверджують придатність до військової служби.

Проте ТЦК не мають права вилучати у громадянина паспорт, посвідчення водія, банківські картки та інші документи, які не стосуються військового обліку.

Юрист зазначив, що у разі незаконного вилучення документів потрібно вимагати пояснення таких дій. Також потрібно попросити працівників ТКЦ показати відповідний правовий акт або розпорядження, яке дозволяє відповідне вилучення.

Якщо підстави виявляються сумнівними, рекомендується записати розмову чи зняти відео. Це стане важливим доказом у разі судового розгляду. Крім того, у разі незаконного вилучення документів необхідно негайно звернутися до поліції із заявою, яка має бути зареєстрована відповідно до законодавства.

Якщо поліція не діє або ситуація вимагає додаткових заходів, чоловік може звернутися зі скаргою до прокуратури або подати позов до суду з вимогою повернути документи та притягнути винних до відповідальності.