Ситуації, коли співробітники ТЦК під час спілкування з громадянами, виходять за рамки своїх повноважень, останнім часом не є рідкістю. Українці регулярно скаржаться, що окремі воєнкоми відбирають у них телефони, документи та особисті речі, не даючи скористатися ними аби повідомити про протиправні дії. Зокрема, можливі випадки, коли військові можуть відібрати в автомобілістів водійські права на блокпосту. Що робити в такій ситуації, пояснив адвокат Дмитро Франчук, пише «Твоя машина».

Дійсно, нещодавно ухвалений закон про мобілізацію дає змогу обмежувати в праві керування автомобілем осіб, які ухиляються від явки до ТЦК або постановки на військовий облік. Водночас юрист підкреслює, що самі воєнкоми не мають права вилучати документи. Вони можуть лише перевіряти військово-облікові документи в передбачених законом випадках.

Франчук пояснив, що у водія ТЦК можуть вилучити за наявності на те підстав лише військовий квиток, приписне посвідчення, тимчасове посвідчення військовозобов’язаного або інші документи, що стосуються військової служби. Паспорт, водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, інші документи чи банківські картки військкоми вилучати не мають права.

Юрист радить записувати сумнівні дії співробітників ТЦК на камеру або диктофон. При цьому слід вимагати від них пояснення своїх дій і демонстрації правового акта або розпорядження, яким вони керувалися. Якщо нічого подібного зроблено не було, а військовослужбовці починають грубити і погрожувати, слід звернутися в поліцію з відповідною заявою. Від правоохоронців потрібно домогтися реєстрації вашого звернення, а в разі відмови – скерувати його до прокуратури або суду.