У багатьох країнах водіння в нетверезому стані суворо карається, але в деяких країнах відповідальність поширюється не тільки на водія. У Японії суворий закон притягує до відповідальності не лише нетверезого водія, а й пасажирів, які їхали з ним. Якщо пасажира виявлять у транспортному засобі, яким керує явно нетверезий водій, йому загрожуватиме чималий штраф у розмірі до 500 000 ієн (приблизно 143 000 грн), а за обтяжуючих обставин – навіть до п’яти років ув’язнення, інформує Avtosota.

Цей закон має на меті запобігти небезпечним ситуаціям, перешкоджаючи пасажирам допускати необачну поведінку. Що робить його більш суворим, так це те, що навіть персонал бару чи ресторану може зіткнутися з юридичними наслідками за подачу алкоголю людині, яка має намір сісти за кермо. Заклади, які свідомо подавали алкогольні напої водієві, можуть бути покарані такими ж, як і пасажири.

Для водія наслідки ще важчі. П’яним водіям загрожує штраф у розмірі до 1 мільйона ієн (285 000 грн), потенційне ув’язнення на строк до п’яти років і довічне позбавлення водійських прав. У випадках, коли водіння в нетверезому стані призвело до летального результату, водію загрожує до 15 років позбавлення волі.

Ця жорстка позиція відображає ширші зусилля Японії щодо обмеження дорожньо-транспортних пригод і смертельних випадків, спричинених керуванням у нетверезому стані. Це надсилає чітке повідомлення: безпека на дорозі є спільною відповідальністю, і вибір їхати з п’яним водієм може мати жахливі правові наслідки.

Навпаки, інші країни часто зосереджуються виключно на покаранні водія, але підхід Японії демонструє ширше тлумачення відповідальності. Це може послужити моделлю для інших країн, які хочуть посилити свої закони про водіння в нетверезому стані та захистити життя невинних людей на дорозі.