В мережі показали останній «живий» екземпляр тролейбуса Škoda 9Tr22, що експлуатується у Києві. Машина, якій вже майже півсторіччя, з початку дев’яностих років буксирує інші тролейбуси територією Куренівського депо. Раніше вона працювала на маршруті №2, і красувалася в жовто-блакитній «лівреї», а нині — пережила усіх інших «братів», що пішли на металобрухт.

Останню функціональну модель тролейбуса Škoda 9Tr22, що досі їздить Києвом, показали транспортні ентузіасти з пабліку «Київська транспортна спільнота» у Facebook, пише «Інформатор». Тролейбус з бортовим номером «1431» з 1993 року працює буксиром у Куренівському тролейбусному депо. До цього він їздив за маршрутом №2 — від Центрального залізничного вокзалу до Софіївської площі (тоді — пл. Богдана Хмельницького).

Та сама "Аврора" на пл. Б. Хмельницького 1990-го року та Київське тролейбусне депо №2 у 1985 році: на маршруті їздили майже самі Škoda 9Tr, усі вони були списані в середині 1990-х. Фото: transphoto.or

Після передачі до Куренівського депо тролейбус переобладнали, з салону витягнули усі сидіння. Тролейбус назвали «Авророю», це ім’я робітники депо навіть написали на дзеркалах улюбленця. І з початку 90-х він працює тягачем. Наприкінці «нульових» його майже списали — на світлинах з депо, що виклали транспортні ентузіасти на сайті transphoto.org, видно, як він стояв тривалий час без заднього вікна, з опущеними струмоприймачами.

Під кінець "нульових" тролейбус занепав і стояв "на приколі" в депо. Фото

Але у 2011 році, «Аврору» вирішили відновити. Їй поновили фарбу, «вдягнувши» в традиційну для київських тролейбусів радянських часів червоно-жовту ліврею, і встановили усі необхідні для буксира модифікації. Наступного разу тролейбус перефарбували вже 2015 року, подарувавши йому патріотичну жовто-блакитну ліврею. Втім, вже за три роки «Аврорі» повернули історичні кольори.

Декілька цікавих деталей тролейбуса - останнього у Києві, а, можливо, і в цілій країні

Зазначимо, що тролейбуси цієї моделі в Україні майже не збереглися. Останні Škoda 9Tr22 «працювали» на кримських маршрутах, зокрема, курсували між Сімферополем і Ялтою в середині «нульових», втім, вони, найімовірніше, вже порізані на метал. А відтак, київський екземпляр є одним з унікальних надбань: «Аврора» чесно заслужила місце в музеї транспорту.