Польський уряд пропонує посилити покарання за порушення правил дорожнього руху, щоб підвищити безпеку на дорогах і запобігти безрозсудному водінню. Про це пише видання Hyser із посиланням на «polskieradio24».

Перевищення швидкості (перевищення ліміту більш ніж удвічі), водіння без прав чи участь у нелегальних перегонах класифікуватимуться як злочини, а чи не як провини.

Водіння в стані алкогольного сп’яніння, як і раніше, каратиметься суворо, з можливістю конфіскації транспортного засобу.

Конфіскація транспортного засобу для незастрахованих автомобілів

Існує пропозиція щодо конфіскації транспортних засобів, якщо власник не оформив обов’язкове страхування цивільної відповідальності.

Ця модель ґрунтується на британському законодавстві, згідно з яким автомобілі можуть бути конфісковані, якщо вони залишаються незастрахованими протягом тривалого періоду.

Посилення покарань для порушників дорожньо-транспортних пригод

Рішення уряду про посилення покарань послідувало за трагічним випадком у Варшаві, коли водій, який перевищив швидкість, спричинив смерть члена сім’ї та серйозні травми для інших. Водієві, який втік і був пізніше заарештований, загрожує до 12 років ув’язнення.

Чинні правила у Польщі

З березня 2024 року закони дозволяють конфіскацію транспортних засобів у водіїв з рівнем алкоголю в крові вище 0,5 проміле, навіть якщо аварію не викликали.

Штрафи за незастраховані транспортні засоби були підвищені 1 січня 2024 року, прив’язані до мінімальної заробітної плати, та досягли 8484 злотих за затримки в отриманні страховки понад два тижні.