Київський технічний музей «Колеса Історії» цієї осені поповнився цікавим експонатом – культовим автомобілем Trabant P601S із НДР. Машина 1989 року випуску простояла в гаражі останні сім років і непогано зберіглася. Тепер вона поповнить експозицію, посівши почесне місце з іншою не менш відомою машиною з НДР – Wartburg, повідомляє «Автоцентр».

Автомобілі Trabant випускалися на заводі Zwickaurer Automobile Werke у м. Цвіккау з 1958 року. Їх головною особливістю став кузов із синтетичного матеріалу Duroplast, який не боявся корозії. Пропонувалися два виконання: дводверний седан та тридверний універсал.

Двигун був двоциліндровий двотактний, робочим об’ємом спочатку 500 см куб., а з 1962 року – 600 см куб. На моделі 601S, як у нашому випадку, встановлений агрегат підвищеної потужності – 26 к. с. замість стандартних 21 к. с. Ведучі колеса передні. Коробка передач застосовувалася 4-ступенева, причому з важелем на рульовій колонці. Незвичайна й схема перемикання.

Автомобілі Trabant стали справжніми довгожителями – вони випускалися до 1990 року, коли, 21 травня було виготовлено тримільйонний екземпляр.