На сайті Київради 27 вересня 2024 року з’явився проєкт рішення, який додасть повноваження «паркувальників» іншій категорії муніципальних інспекторів, досі до процесу паркування не дотичних. Невдовзі співробітникам Департаменту територіального контролю можуть дозволити здійснювати фіксацію правопорушень за допомогою фото- та відеозйомки. Прямо про дозвіл цим інспекторам штрафувати водіїв-порушників нібито не йдеться, але це явно мається на увазі, оскільки фотофіксація потрібна лише для складення протоколів.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту рішення, таке розширення повноважень “дозволить столиці досягти європейського рівня, забезпечить захист інтересів мешканців міста територіальної громади міста Києва, а також гідність та честь державних службовців – інспекторів з паркування”. Якщо з глобального рівня перейти до практичного, це означає можливість заробляти на паркуванні й інспекторам з благоустрою, яку до цього мали тільки інспектори з паркування. Як зазначає «Інформатор», що новий закон, згідно з яким посадові особи зобов’язані здійснювати фото- чи відеофіксацію обставин порушення правил паркування, діє в Україні з 27 вересня 2018 року.

Він передбачає, що здійснювати фіксацію можуть лише «посадові особи» — у випадку Києва йдеться про співробітників поліції та паркувальних інспекторів. Саме ці повноваження хочуть додати й інспекторам з благоустрою. Така фіксація повинна відповідати на низку питань, зокрема, про дату, час (момент) порушення, місце розташування транспортного засобу щодо нерухомих об’єктів та/чи географічних координат тощо. До того ж, має бути мінімум два зображення з різних або протилежних ракурсів.

Зазначимо також, що нові повноваження для інспекторів перебувають цілком у логіці перерозподілу грошових потоків. Надходження від громадського транспорту, паркування, штрафів за порушення тощо — це «живі» гроші, за які у Києві нині розгорнулася справді «королівська битва». Відтак, спроби Департаменту територіального контролю та його очільника, Михайла Буділова, перебрати на себе частини функцій від «транспортних» департаментів (а нагадаємо, що невдовзі у місті можуть створити ще один, на додачу до Дептрансу — «Департамент міської мобільності») є цілком закономірним кроком.