Усі українські водії, задіяні у міжнародних перевезеннях, в обов’язковому порядку матимуть сертифікацію за європейським стандартом «Код 95» до серпня наступного року.

Така стандартизація компетентності наших далекобійників на міжнародних рейсах закладена в оновлену ще влітку 2024 року процедуру ліцензування перевізників. Усі вони мають отримати «Код 95», що підтверджує їх компетентність, повідомляє 24 канал.

Як повідомили у Міністерстві розвитку громад і територій, вже 13 тисяч українських водіїв підтвердили свою кваліфікацію та отримали відповідні документи. Цей список в електронному вигляді pdf на сьогодні сягнув 140 сторінок Реєстру, по 100 прізвищ на кожній.

Процес триває і Реєстр буде регулярно поповнюватися. Для цього в Україні до вже наявних 17 сертифікованих навчальних центрів додалося ще чотири. Тепер їх загальна кількість доведена до 21. На їх базі обладнано 24 навчально-тренажерні класи.

Після курсу навчання й успішної здачі тестів центри видають кваліфікаційну карту водія – офіційне підтвердження наявності у водія необхідної кваліфікації для здійснення вантажних перевезень транспортним засобом масою понад 3,5 тонни для категорій «C», «D» і «E».

Водій отримує це свідоцтво у формі пластикової картки, яка дійсна протягом 5 років.

Курс підготовки для досвідчених водіїв триває один тиждень та від чотирьох до восьми тижнів для тих, хто отримав посвідчення водія після 2021 року. Основна частина курсу, як правило, відбувається онлайн.