Мала академія наук України запустила унікальний проект «Наука на колесах» — перший в країні мобільний музей науки, який вирушає у тур прифронтовими містами. Видання «Трамвай» дізналося подробиці про цю інноваційну ініціативу.

Хоча мобільні музеї не є новинкою у світовій практиці, проект МАН — перший подібний в Україні. У багатьох країнах існують «музеї на колесах», які подорожують між містами та селами, але зазвичай вони присвячені мистецтву, історії або культурі. Науковий мобільний музей — це інноваційний підхід до популяризації науки в умовах війни.

У світі існує кілька подібних проектів. Наприклад, у США діє «Мобільна STEM лабораторія», що подорожує школами, а в Індії — «Музей науки на колесах», який відвідує віддалені сільські райони. Проте український проект унікальний тим, що працює в умовах війни та орієнтований на прифронтові території.

Що побачать відвідувачі?

Мобільна виставка складається з 12 інтерактивних експонатів. Серед них — магнітний міст, прозоро-непрозоре скло, балансборд, архітектурний конструктор-модель іглу та багато іншого. Родзинкою експозиції є балансборд — лабіринт для вивчення почуття рівноваги.

«Ідея організувати Музей науки на колесах виникла як відповідь на виклики сьогодення. Війна вплинула на все, в тому числі і на освітній процес. Але навіть в умовах війни діти повинні отримувати майданчики для розвитку,» — пояснює президент МАН України Станіслав Довгий.

Розклад туру на жовтень 2024 року:

  • 3-7 жовтня — Суми;
  • 10-14 жовтня — Полтава;
  • 17-21 жовтня — Одеса;
  • 24-28 жовтня — Миколаїв.

Директорка Музею науки Марія Дуброва зазначає: «Ми підготували два формати виставки: велику, що складається з 10 експонатів, та середню — з 3 експонатів та наукового шоу. Середня виставка може розміщуватися навіть в укритті».