Співробітники Солом’янського УП ГУ НП в Києві відмовились вносити до ЄРДР факт підпалу автівки військових. Про це розповіла дружина військового, чия машина була спалена, Дар’я Писаренко, інформує видання «Твоє місто».

Вона розповіла, що 27 липня в Києві о першій годині дня автомобіль її чоловіка підпалили. Автомобіль стояв біля СТО, на відкритій території. Ніхто не бачив, як саме почалась пожежа.

Жінка наполягає, що автівка була у доброму технічному стані, тож самовільно спалахнути не могла.

Також вона повідомила, що до одного з механіків СТО звертався безхатько, який живе поруч з СТО на теплотрасі, і розказував, що вночі в комендантську годину приїжджала машина і невідомі ліхтарями просвічували авто.

Також Писаренко звернулася до незалежних експертів з дослідження пожеж, які вказали на ознаки підпалу:

  • краї пластикового повітрозабірника не вигоріли, а загнуті всередину моторного відсіку, що вказує на первинне виникнення осередку горіння на поверхні капоту, а не в підкапотному просторі;
  • осередок пожежі знаходиться в лівій передній частині перед вітровим склом, де був розлитий інтенсифікатор горіння з послідуючим привнесенням джерела запалювання.

Проте, за її словами, співробітники поліції не взяли до уваги ці свідчення, а сам факт підпалу не внесли до ЄРДР.

«Ми зробили адвокатський запит і отримали відповідь, в якій зазначено, що відповідний факт був зареєстрований у журналі Єдиного Обліку Солом’янського Управління Поліції ГУНП у м.Києві під №31914 від 27.07.2024 року, але уже за два дні – 29 липня – працівники Солом’янського УП вирішили не вносити відомості до ЄРДР через відсутність «даних, які б указували на наявність кримінального правопорушення», — розповіла Писаренко.

Для обґрунтування рішення не розпочинати розслідування за цим фактом працівники Солом’янського УП використали Висновок про причини виникнення пожежі, складений 29.07.2024 року інспектором Солом’янського РУ ГУ ДСНС України у м.Києві О. Кравчуком. У цьому документі інспектор зробив висновок, що ймовірною причиною виникнення пожежі є несправність електричної системи автомобіля.

При цьому в одному з телеграм-каналів окупанти опублікували відео підпалу цього автомобіля з текстом-закликом до підривної діяльності шляхом підпалу автівок військових.

Як стверджує Писаренко, відео теж не стало аргументом для співробітників поліції.

«Від приватних експертів із дослідження пожеж я дізналась, що я не перша дружина військового, яка прийшла просити допомоги у встановленні реальних причин пожежі військових авто чоловіків. Тобто ця проблема системна. І не тільки в Києві», — наголошує вона.

Потерпілі звернулися до Офісу Генерального прокурора з заявою щодо «системної практики приховування органами поліції резонансних злочинів, вчинених щодо військовослужбовців ЗСУ».