З 1 січня 2025 року змінюються умови міжнародного автострахування «Зелена картка». Головна новація полягає в тому, що договори страхування набуватимуть чинності лише з наступного дня після їх укладання. Про це пише видання NNews із посиланням на Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ).

Відповідно до нового законодавства, договір страхування набирає чинності з 00:00 наступного дня після реєстрації в Єдиній централізованій базі даних. У разі, якщо договір не зареєстровано, сертифікат «Зелена картка» вважається недійсним, і водій не зможе перетнути кордон.

Ще однією важливою зміною стане запровадження вільного ціноутворення. Починаючи з 2025 року, страхові компанії самостійно встановлюватимуть вартість страхових премій, враховуючи ризики та ринкові умови. Це створить конкуренцію на ринку, дозволяючи водіям вибирати найвигідніші пропозиції.

Крім того, з’явиться можливість зберігати «Зелену картку» в електронному форматі, наприклад, у PDF-файлі на мобільних пристроях. Відмова від паперових версій сертифікатів спростить процес перевірки документів та знизить ризик підробок, відзначили в МТСБУ.

«Зелена картка» залишається обов’язковою для українських водіїв, які подорожують за кордон, і є необхідною для легального пересування та страхового захисту в разі ДТП.