Через 2,5 роки російського вторгнення блокпости на українських дорогах стали буденністю для водіїв. Незважаючи на це, постійні перевірки можуть викликати у водіїв роздратування і призводити до конфліктних ситуацій із силовиками.

Експерти звертають увагу на необхідність зберігати спокій у такій ситуації і називає шість типових фраз водіїв, які вживати в спілкуванні з поліцейськими або військовими на блокпосту категорично не варто, пише «Твоя машина».

«Пропустіть мене, я поспішаю!»

Перевірка на блокпосту потрібна не для того, щоб забрати ваш час. І той факт, що ви поспішаєте, не скасовує її необхідності. Якщо ви поспішаєте у справді важливих справах, можна попросити поліцейського прискорити перевірку, але точно не варто вимагати відпустити вас негайно, бо це може призвести до зворотного ефекту.

«Це не ваша справа, що в мене в салоні/багажнику»

Блокпости створюються, зокрема, щоб перевіряти, що водії та їхні пасажири не провозять в автомобілі заборонені предмети. Спроба приховати вміст багажника лише посилить цікавість силовиків.

«Я не буду надавати документи. У мене з ними все гаразд»

Можете не сумніватися, що увага поліції або військових до вас після такої фрази лише зросте. Якщо ви не поспішаєте пред’являти документи, значить, найімовірніше, з ними точно щось не в порядку.

«Я зараз зателефоную впливовим друзям, у вас будуть неприємності»

Якщо вирішили похвалитися перед силовиками своїми знайомствами, будьте готові до того, що вас перевірять «зразково-показово». Ніхто не любить, коли хтось ставить себе вище за інших.

«У нас немає війни!»

Незважаючи на відсутність юридичного стану війни з РФ, в Україні йде повноцінна повномасштабна війна на виживання. У країні діє воєнний стан, який дає силовикам широкі повноваження і обмежує громадян у багатьох правах. Не варто про це забувати, як і провокувати військових, для яких слова про те, що агресія РФ – це не війна, можуть викликати не тільки нерозуміння, а й підозру.

«Я зараз поїду і нічого ви мені не зробите»

Слід пам’ятати, що блокпости обладнуються, зокрема, для пошуку і виявлення ворожих диверсантів. А тому силовики під час здійснення контрольних заходів мають бути максимально пильними. Будь-які «різкі рухи», включно зі спробою виїхати без дозволу, можуть викликати непередбачувану реакцію і призвести до найтрагічніших наслідків.