З жовтня 2023 року в Німеччині почали штрафувати водіїв з українськими номерами, якщо вони протягом року не перереєстрували транспортні засоби на німецький облік. Штрафи коливаються від 70 до 105 євро. В першу чергу це стосується українських біженців, які проживають у Німеччині більше року, але не оновили реєстраційні документи, пише Avtosota.

Згідно з новими правилами, будь-який іноземний автомобіль, який залишається в Німеччині більше 12 місяців, повинен бути офіційно зареєстрований, митно задекларований і застрахований відповідно до німецьких стандартів. Українські номерні знаки та реєстраційні документи більше не будуть дійсними, а електронні копії цих документів не приймаються — дозволені лише фізичні або оригінальні пластикові документи.

Спочатку винятки робили для громадян України, які тікали від війни, даючи їм додатковий час, щоб звикнути до нових правил. Однак цей пільговий період закінчився 30 вересня 2023 року. Тепер транспортні засоби, які перебувають у Німеччині більше року, повинні повністю відповідати місцевим нормам, інакше їм загрожує штраф.

Одним із ключових моментів є те, що тимчасовий виїзд з Німеччини та повторний в’їзд не скасовує однорічний ліміт. Наприклад, поїздка до сусідньої Польщі та повернення назад не звільняє водіїв від вимоги реєструвати транспортні засоби в Німеччині. Українських водіїв закликають вчасно вжити цих змін, щоб уникнути штрафів.

Влада радить усім постраждалим особам подати необхідну документацію, яка включає документ, що посвідчує особу латинським шрифтом, і оригінальні українські реєстраційні документи, щоб уникнути штрафних санкцій і забезпечити дотримання німецького законодавства про транспортні засоби.