На автодорозі Київ-Одеса планують збудувати різнорівневу транспортну розв’язку. На це з державного бюджету хочуть виділити майже півмільярда гривень.

4 жовтня Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області оголосила про проведення тендеру на будівництво різнорівневої транспортної розвʼязки на км 21+847 автодороги Київ-Одеса. Заплатити за роботи планують 443 929 020 гривень, інформує «Київщина24».

У вказану вартість входять роботи з ущільнення земляного полотна, вивезення відходів, демонтаж старих конструкцій, укріплення укосів, встановлення нових конструкцій та їх обробка, облицювальні роботи, а також закупка необхідних матеріалів.

Згідно з умовами тендеру, будівництво транспортної розвʼязки має бути завершено до 30 вересня 2025 року. Виконавець отримає аванс у розмірі 30% від суми тендеру, та післяоплату у розмірі 70%. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 19 жовтня, початок аукціону – 21 жовтня. Розмір мінімального кроку пониження ціни – 2 219 645 грн.

Проаналізувавши тендерну документацію, деякі пункти можна вважати дискримінаційними згідно із законом «Про публічні закупівлі». До прикладу, учасник повинен надати документ, що підтверджує досвід виконання аналогічного договору за предметом закупівлі, зокрема – акт (сертифікат) готовності об’єкта до експлуатації. Однак, згідно з чинним законодавством перелік документів не містить жодної вимоги щодо акту (сертифікату) готовності об’єкта до експлуатації. Цей документ отримує замовник будівництва, а не підрядник. Тому цю вимогу можна вважати дискримінаційною, що потенційно звужує коло учасників.

Крім того, учасник повинен надати документ, що підтверджує виконання аналогічного договору за предметом закупівлі, що укладений протягом останніх п’яти років, від дати оголошення поточної закупівлі. Такий договір має бути виконаний не менш ніж на 50% від загальної ціни договору. Однак сума виконання договору, укладеного не раніше 2020 року, є меншою очікуваної вартості цієї закупівлі. Таким чином, ця вимога може вважатись дискримінаційною та порушує права та інтереси потенційних учасників.