Взаємодія з поліцією під час зупинки часто викликає стрес, і певні запитання можуть зробити ситуацію ще складнішою. Правовики виділили чотири поширені питання, відповідати на які водіям в Україні варто бути обережними.

Ці запитання можуть здатися нешкідливими, але проста ствердна відповідь може призвести до непотрібних ускладнень, пише Avtosota.

1. «Як ви себе почуваєте?»

Хоча це питання може звучати як щире занепокоєння, воно часто є передвісником подальших досліджень. Поліція може використати вашу відповідь, щоб виправдати запит на алкотестер або навіть медичний огляд на предмет сп’яніння чи вживання наркотиків. Краще уникати детальних відповідей, які можуть бути неправильно витлумачені.

2. «Чи пили ви вчора?»

Деякі водії можуть подумати, що безпечно зізнатися, що випили напередодні, якщо зараз вони почуваються повністю тверезими. Однак алкоголь може залишатися в організмі людини більше 24 годин, а допустима норма в Україні дуже низька — лише 0,2 проміле. Зізнання у вживанні алкоголю може бути достатнім для того, щоб поліцейський розпочав судове провадження, навіть якщо ви вважаєте, що ви перевищили ліміт.

3. «Чи можете ви вийти з автомобіля?»

В Україні законодавство не зобов’язує водіїв виходити з автомобіля під час зупинки, якщо це не наказано на законних підставах. Поліція повинна надати докази будь-якого передбачуваного порушення, не змушуючи вас залишати машину. Якщо вас попросять вийти, бажано ввічливо попросити пояснити вимогу офіцера. Якщо є вагома причина, дотримання вимоги буде необхідним.

4. «Куди ви поспішаєте?»

Це запитання часто є хитрим способом змусити вас визнати перевищення швидкості чи інше порушення ПДР. Визнання того, що ви поспішаєте, можна витлумачити як визнання провини. Завжди пам’ятайте, що поліцейські повинні мати задокументовані докази перевищення швидкості, наприклад дані із сертифікованої камери контролю швидкості, перш ніж виносити покарання.