На Дорогожичах закінчується ремонт дорожнього покриття на вулиці Іллєнка. Проте новий асфальт вже є, а покращення організації дорожнього руху так і не сталося. Хоча впродовж майже усього року транспортні фахівці та громадські активісти пропонували розробити нову схему, аби зменшити затримку руху всіх транспортних засобів у напрямку центру.

Про це 11 жовтня 2024 року в Facebook повідомляє ГО “Пасажири Києва”, що об’єднує фахівців-транспортників, активістів та пасажирів, пише «Інформатор». Причинам нескінченних заторів на вул. Іллєнка, на їхню думку, були два фактори: по-перше, відсутність видалених смуг для громадського транспорту. А вони, до речі, були передбачені ще дорученням ДТІ Центру організації дорожнього руху ще у 2022 році. По-друге, системне порушення приватними автівками заборони на паркування вздовж вулиці Іллєнка на ділянці між перехрестям з вул. Ромоданова до вул. Древлянської.

Тому “Пасажири Києва” пропонували створити виділену смугу для руху громадського транспорту на широкій ділянці, де є по три смуги руху в кожну сторону. І виділену смугу для руху громадського транспорту на вузькій ділянці вулиці, де є по дві смуги руху в кожну сторону.

“Таким чином, можна покращити пропускну здатність цієї вузької ділянки за рахунок евакуації авто з правих смуг. Вивільнені праві смуги будуть використовуватись лише громадським транспортом, ліцензованими таксі, велосипедистами, екстреними службами та військовими, що покращить пропускну здатність для всіх учасників руху”, — йдеться у повідомленні громадської організації.

У березні ідею щодо вдосконалення дорожнього руху на Іллєнка було підтримано на Майстерні міста, але“достукатися” до Департаменту транспорту та Центру організації дорожнього руху не вийшло. Офіційна відповідь — відсутність ресурсів на розробку нової схеми. У серпні, напередодні ремонту, активісти звернулися ще раз до Департаменту транспорту, але теж марно.

І лише тепер, коли на вузькій частині вул. Іллєнка вже нанесена свіжа розмітка за старою схемою, їм дали “зелене світло”. На цьому тижні Департамент транспорту доручив ЦОДРу розробити нову схему організації дорожнього руху. Щоправда, у ЦОДРі зазначили, що спершу це питання по другому колу треба винести на Майстерню міста. Проте активісти сподіваються, що до кінця цього року їм вдасться реалізувати свою ініціативу та врятувати і громадський транспорт, і приватні автівки від простоювання у заторах на цій ділянці.