В Україні суди стали активно штрафувати на 170 000 гривень автомобілістів за нерозмитнення «євроблях». Якщо особа, яка ввезла в країну автомобіль, протягом 30 діб не заплатила митний збір, їй загрожує величезне стягнення або конфіскація транспортного засобу. Причому, іноді страждають через це абсолютно сторонні люди.

Експерти звертають увагу на поширення однієї шахрайської схеми, в рамках якої українців, які нічого не підозрюють, використовують як підставних осіб. Недалеко від кордону їх пропонують підвести й обманом або за гроші беруть у них паспорт, оформляючи на попутника «євробляху». Надалі штраф за нерозмитнення приходить цьому бідоласі, пише «Твоя машина».

Юристи попереджають, що в такому разі постраждала від афери особа може не нести відповідальність, передбачену ч.1 ст. 460 Митного кодексу України. Однак у такому разі потрібно довести, що вас ввели в оману і фактичним власником «євробляхи» ви не є. Для цього слід звернутися до поліції з відповідною заявою про вчинення злочину. Копію отриманих за підсумками його реєстрації документів, разом із власним поясненням потрібно надіслати до митних органів.