Вагон, переобладнаний під трамвай-кафе ще на початку 1990-х років, приїхав до столиці найпершим, він же залишився одним з семи останніх вагонів, що ще курсують містом за маршрутами.

Трамвай-кафе Tatra T6B5, що їздить Києвом під номером №001, може залишитись останнім діючим вагоном цієї моделі. Наразі у столиці лишилося лише сім таких вагонів, рахуючи «перший» трамвай та вагон, що працює буксиром територією Дарницького електродепо. Усі інші були списані й розібрані, чекають на списання на території своїх депо чи виведені з експлуатації.

Одну з останніх світлин вагона, що курсує на Пущу-Водицю з київського Подолу, як екскурсійний трамвай, виклали в мережу ентузіасти пабліку Київська транспортна спільнота. Зазначили: найперша Tatra T6B5, що приїхала до столиці у грудні 1985 року, може виявитись водночас і останнім вагоном цього типу у столиці.

Так, «Інформатор» з’ясував на сайті «транспортних спотерів» transphoto.org, що станом на жовтень 2024 року Києвом, окрім трамваю-кафе, їздить ще шість вагонів Tatra T6B5. Усі вони, окрім подільського вагону, пересуваються маршрутами київським Лівобережжям: два на маршруті №22, ще два — на №23, один на маршруті №28Д, і ще один буксирує інші вагони територією Дарницького депо, до якого приписані усі ці вагони.

Так виглядає кабіна водія та салон вагону №001

Всього з кінця 1980-х до Києва привезли 85-90 таких вагонів, і саме на них припадала більша частина навантаження транспортної мережі Києва у 90-ті роки. Нині трамвай-кафе (офіційно називається «Трамвай-кафе «Київ») їздить Києвом досить рідко, ним керує водій та транспортник-ентузіаст Максим Шарафан. А до Києва вагон приїхав просто «під ялинку» — 31 грудня, в останній день 1985 року.

А ось - і кухня. Кажуть, проєктувальники міркували, чи робити туалет, та від задуму довелося відмовитись

Тоді його першим маршрутом був №21 на Дарниці. А вже за 7 років, у вересні 1992-го, його передали до Подільського депо (тоді звалося «Депо Красіна») і переобладнали у кафе.