Завжди хаотично запаркована Вокзальна площа з завантаженим трафіком отримала шанс на покращення. Як відтепер змінився дорожній рух для водіїв?

Через відсутність авіасполучення під час війни Київський центральний вокзал став головним місцем зустрічі міжнародних делегацій. І що вони бачать після приїзду? Площу, яка не відповідає статусу столиці.

Простір вже давно перетворився на хаотичне паркування. Водії залишають свої автомобілі у заборонених місцях, створюючи незручності для пішоходів і перешкоди для громадського транспорту.

Сьогодні реконструкція Вокзальної площі не є пріоритетом. Тому Київська міська адміністрація (КМДА) вирішила обмежитися реорганізацією дорожнього руху. Очікується, що це покращить як зовнішній вигляд площі, так і її транспортне навантаження.

Днями розпочалося поетапне впровадження нової схеми руху, що викликало невдоволення деяких містян, а особливо серед водіїв. LIGA.net обговорила з автором транспортної моделі Дмитром Беспаловим та представником Центру організації дорожнього руху (ЦОДР) Станіславом Клименком критику змін і їх аргументи про те, чому нова схема краща за попередню.

Нова схема організації руху унеможливлює порушення правил

Концепцію нової схеми руху на Вокзальній площі вперше представили на засіданні робочої групи «Київська майстерня міста» у квітні 2024 року. Транспортну модель розробила компанія «Беспалов ЛАБ».

Для цього ЦОДР зібрав дані про кількість пішоходів, автомобілів та місця, де водії зазвичай паркуються. На основі моделі ЦОДР та організації з інших міст запропонували нову концепцію організації дорожнього руху. Хоча схема дещо трансформувалася, вона залишилася переважно в тому вигляді, в якому її було задумано.

Транспортний експерт та засновник Беспалов ЛАБ Дмитро Беспалов пояснив, що з погляду транспортного планування нова схема руху на Вокзальній площі була реалізована належним чином.

«Місто провело аналітику та зібрало вихідні дані, зокрема підрахувало інтенсивність пішохідного та транспортного руху. На основі цих даних було створено транспортну модель, після чого кілька технічних команд запропонували варіанти змін в організації дорожнього руху. Важливою умовою було уникнення капітальних ремонтів — передбачалася лише можливість поточного ремонту. Це значно обмежило можливості команд, які розробляли зміни. Крім того, КМДА висунула ще одну важливу вимогу: схема організації руху повинна інженерно унеможливити порушення правил дорожнього руху. Особливо щодо незаконного паркування», – розповів експерт.

На його думку, цей проєкт можна вважати одним із небагатьох, де транспортне планування було реалізоване правильно.

Як змінився рух транспорту на Вокзальній площі

У ЦОДР пояснюють, що тепер потоки транспорту розподілені так, аби громадський транспорт під’їжджав найближче до вокзалу. Рух різних видів транспорту здійснюється окремими смугами.

  • перша лінія – для руху громадського транспорту. На ній розміщені зупинки автобусів та тролейбусів;
  • друга лінія – для громадського транспорту та легкових автомобілів. Дозволено висадку та посадку пасажирів через ліву сторону автомобіля;
  • третя лінія – для руху таксі та приватних автомобілів. Дозволено тимчасову зупинку для здійснення висадки та посадки пасажирів.

До впровадження нової схеми руху перша, друга і третя смуги біля вокзалу використовувалися для під’їзду приватного транспорту і таксі. Вони постійно були хаотично запарковані, що призводило до заторів і блокувало рух громадського транспорту.

Згідно з новою схемою, перша і друга смуги призначені для громадського транспорту, тоді як третя, четверта і п’ята смуги — для приватних авто та таксі, пояснює Станіслав Клименко, начальник відділу проєктування комплексних схем ЦОДР.

Крайня права смуга відведена під рух громадського транспорту, що дає можливість безперешкодно під’їжджати до платформ, висаджувати та забирати пасажирів.

Друга смуга призначена для приватного транспорту і таксі, які можуть під’їжджати, висаджувати пасажирів і безперешкодно виїжджати. Такий розподіл дозволив усунути конфлікти між транспортними потоками, що раніше перехрещувалися.

«Згідно зі стратегією розвитку Києва і пріоритетів мобільності, пріоритет надається громадському транспорту та пасажирам, адже комунальний транспорт фінансується за рахунок податків мешканців міста. Приватний транспорт — це відповідальність власників, і місто не повинно надмірно підтримувати інтереси приватних водіїв», – коментують в ЦОДР.

Менше смуг для авто – більше заторів?

У соціальних мережах водії критикують звуження дороги для автомобілів. На їхню думку, це впливає на погіршення трафіку. Однак, як фахівець із транспортного планування, Дмитро Беспалов запевняє що пропускна здатність нової схеми значно вища, ніж була раніше.

Це пояснюється тим, що раніше на площі існувало багато хаотичних конфліктних точок, які створювали небезпечні ситуації та зменшували загальну пропускну здатність. Зараз ці конфлікти стали контрольованими, що дозволило збільшити ефективність руху. Це підтверджено результатами транспортного моделювання.

Дмитро Беспалов вважає, що затори, які утворюються зараз, ймовірно, пов’язані з тим, що водії ще не звикли до нової схеми руху. Раніше площа використовувалася як транзитний проїзд – можна було скоротити маршрут, проїжджаючи через неї, навіть якщо метою не був вокзал.

Водії мали можливість проїхати вулицею Симона Петлюри до Вокзальної площі, повернути ліворуч та виїхати на вулицю Павла Скоропадського (колишня назва – Льва Толстого). Згідно з новою схемою, наскрізний проїзд з вулиці Петлюри до Скоропадського заборонений. Це, на думку Дмитра Беспалова, має вплинути на зменшення транзитного трафіку на площі.

Станіслав Клименко зауважує що схема ще не реалізована повністю. Тому і виникають деякі негативні моменти. Зокрема затори, які спостерігалися зранку 21 жовтня.

Раніше водії уникали розвороту на вулиці Жилянській, оскільки там не було окремої смуги для лівого повороту. Але наступним етапом реалізації схеми стане облаштування цієї смуги на перехресті Петлюри – Жилянська, що дозволить водіям зручно повертати на Скоропадського.

Паркування заборонено: працюють евакуатори

Вокзальна площа ніколи не виконувала функцію основної паркувальної зони. Хоча там завжди був високий попит на цю опцію. Сьогодні, за попередніми висновками, кількість паркомісць, де можна залишити автівку з порушенням правил, значно скоротилася.

«На вулиці Скоропадського залишилася парковка з обох боків, також з’явилося місце для висадки пасажирів і розвороту на кільці під вокзалом. Для військових і людей з інвалідністю залишилася спеціальна парковка прямо перед вокзалом. Крім того, для швидкої допомоги тепер створено можливість швидкого доступу до першої платформи через вулицю Скоропадського, де вони можуть оперативно забирати поранених із санітарних вагонів. Раніше їм доводилося проїжджати через весь вокзал по вулиці Петлюри, що затягувало час. Для всіх інших водіїв залишаються доступними парковка на естакаді та місця для паркування на вулиці Скоропадського», – пояснює Станіслав Клименко.

Вже зараз на Вокзальній площі працюють евакуатори, які вивозять автомобілі, припарковані на велосмугах. Крім того, Департамент територіального контролю КМДА здійснює штрафування порушників. На початкових етапах реалізації схеми, коли її впровадження буде завершено, також працюватиме поліція.