Уряд України змінив процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Ці зміни призведуть до значного збільшення податків в окремих випадках. Про це повідомив Станіслав Бучацький, СЕО та співзасновник Інституту досліджень авторинку, інформує AmperCar.

З його слів, нові правила вже діють. Ця інформація вже була офіційно оприлюднена на сайті СЦ МВС, в офіційних соцмережах. Віднедавна від тих, хто безпосередньо займається торгівлею транспортних засобів почали вимагати додаткові документи. Йдеться про підтвердження вартості транспортного засобу при укладенні договору купівлі-продажу.

«Якщо заглиблюватися в саму норму, у творчу історію, то це була зміна до існуючої постанови, яка регулює продаж автомобілів, які вже мають українську реєстрацію. І це змінило правила, які до цього були простішими й дозволяли будь-яку суму вписати в договір купівлі-продажу», – зазначає експерт.

Зараз додали просту норму, яка зобов’язує підтверджувати вартість транспортного засобу, який ви продаєте. Навіть якщо ви в договорі напишете 5 000 грн, ви повинні підтвердити це середньоринковою ціною. Якщо цього підтвердження немає — договір купівлі-продажу не буде укладений. Сервісний Центр його просто не зареєструє.

Якщо особа приганяє авто особисто для себе або купуєте її в організації, яка цю машину привезла і продає її на транзитних номерних знаках, тобто, вона ще не проходила першу реєстрацію, то зміни ніяким чином не будуть торкатися. Бо автомобілі, які розмитнені, але ще не пройшли першу реєстрацію, є товаром. Таким чином, така фірма може продавати необмежену кількість цих машин в рік, не сплачуючи такого податку, як при перепродажі на внутрішньому ринку.