Більшість автомобілістів у своїй практиці стикалися зі скрипом гальмівних колодок, що спричиняє сильне роздратування. Особливо часто такі звуки починають з’являтися восени, коли підвищена вологість і бруд негативно впливають на роботу гальм.

Іноді причиною цього звуку виявляється маленький камінчик, що застряг між колодкою і диском – у цьому випадку шум зазвичай зникає після кількох натискань на гальма. Як розповів фахівець, якщо скрип продовжується, варто насторожитися: проблема може бути серйознішою, пише AmperCar.

Якщо автомобіль кілька днів простояв на вулиці або в холодному гаражі, на гальмівних дисках може утворитися іржа. Цей процес часто проходить непомітно для водія, але корозія також може утворитися на гальмівних колодках. Саме ця іржа стає причиною небажаних звуків при гальмуванні. Залежно від часу простою, ступінь іржі може змінюватись від незначної до досить серйозної. У деяких випадках колодки можуть навіть прилипнути до диска. Зазвичай проблему можна вирішити, обережно “розробивши” гальма.

Скрип незабаром зникне, оскільки колодки та диск у процесі експлуатації притруться. Однак не варто забувати, що наліт міг також з’явитися всередині супортів, що може призвести до заклинювання колеса або навіть відмови гальм, що, у свою чергу, може викликати занос автомобіля. Якщо автомобіль довго простояв без руху, рекомендується провести ТО гальмівної системи.

Найбільш поширеною осінньою причиною скрипу гальм виявляється зустріч із глибокою калюжею. Коли гарячі гальмівні диски раптово контактують із холодною водою, вони різко охолоджуються та можуть деформуватися, що призводить до появи неприємних звуків практично миттєво.

На жаль, вирішення цієї проблеми зводиться лише до заміни дисків. Виправити деформацію не вдасться, і надії водіїв на те, що “згодом все вкатається”, лише ускладнить ситуацію: це призводить до погіршення роботи гальмівної системи, збільшення гальмівного шляху та потенційної загрози аварій.

Щоб своєчасно виявити суттєве зношування колодок, на них встановлюють спеціальну пластинку, яка починає видавати скрипучий звук, коли їх товщина досягає критичного рівня. Ресурс передніх гальмівних колодок становить від 15 до 30 тисяч км, тоді як задні можуть прослужити від 30 до 60 тисяч км.