Збільшення кількості випадків викрадення автотранспорту реєструють в Україні впродовж останніх років. Згідно з даними Держстату, минулого року в країні сталося 12 205 випадків незаконного заволодіння автотранспортом, тоді як у 2015-му їх було 11 463, пише expres.ua.

Найбільше таких фактів у столиці, Дніпропетровській області, прифронтових районах Донбасу та на Одещині.

Якщо говорити про марки, то серед викрадених автівок лідирують ВАЗи. Їх минулого року вкрали 2686. На другому місці “Деу” — 1155, на третьому “Тойота” — 671. У першому кварталі 2016-го лише 17,6% автомобілів вдалося розшукати і повернути власникам, тоді як у 2017-му знайшли і повернули вже 26,9% викрадених машин, тобто майже кожен четвертий автомобіль.

Яка ж подальша доля викрадених автомобілів і які способи використовують викрадачі?

ВАЗ 2101-21099, які найпопулярніші серед автовикрадачів, надалі розкомплектовують. Запасні частини та комплектуючі з викрадених автомобілів продають на авторинках, а кузовні деталі здають на брухт, — розповів Андрій Кісіль, т. в. о. першого заступника начальника УКР ГУ НП області.

Що ж стається із вкраденими дорогими автівками?

З-поміж автомобілів елітних марок цього року серед викрадачів популярні моделі “Хонда-CRV”, “Хонда-Акура”, “Рендж Ровер”, “БМВ Х5”. Викрадені автомобілі преміум-класу переважно використовують для виготовлення так званих двійників або перебивають номери на кузові чи рамі автомобіля під документи автомобілів, котрі втрапили в ДТП або згоріли, — каже Андрій Кісіль, т. в. о. першого заступника начальника УКР ГУ НП області.

Під час вибору автівок для викрадення у цьому випадку злочинці виходять з того, які документи на автомобілі мають, щоби потім просто перебити номери. Якщо ж ідеться про створення двійника, то викрадачі виходять з того, який колір машини вказано у документах, котрими вже володіють.

Який час доби і спосіб викрадення обирають для скоєння злочинів викрадачі?

ВАЗи викрадають переважно вночі, зламуючи замок за допомогою воротків та спеціально пристосованих інструментів. Злочинці вибирають час, коли вулиці вночі зовсім безлюдні. Це переважно час від другої ночі до п’ятої години ранку. Елітні автомобілі найчастіше викрадають удень, використовуючи електронно-сканувальну апаратуру, за допомогою якої відчиняють та заводять автомобіль.

Скільки часу потрібно викрадачам, щоби викрасти автівку?

Усе залежить від кваліфікації та обладнання, яке є у злочинців. У середньому викрадення забирає від однієї до трьох хвилин. Викрадачам досить, щоби на цей час машина була без нагляду. Злочинці з нижчою кваліфікацією крадуть “Жигулі”. За викрадення престижних марок беруться професіонали. Це роблять люди із знаннями радіотехніки. Обладнання, яке вони використвують для викрадення, коштує 30 — 40 тисяч доларів, тож цим займаються професіонали, які діють не самі.

Як захистити автомобіль від викрадення?

— Є електронний та механічний методи захисту. Нині більшість автомобілів преміум-класу оснащено складними електронними системами “Smartkey”, які неможливо декодувати — на думку автовиробників. Однак, як свідчить практика, електронний код ключа і не намагаються розшифрувати. Один злочинець за допомогою електронного ретранслятора неподалік власника з ключем копіює цей електронний код та передає на обладнання, яке має інший злочинець, і автомобіль сприймає електронний сигнал як ключ. Отже, викрасти автомобіль, обладнаний системою “Smartkey”, досить просто, маючи потрібне обладнання. Тому викрадення автомобілів преміум-класу, як правило, забирає декілька секунд. Тож власникам таких систем авто потрібно обладнати різноманітними додатковими електронними системами захисту.