Спеціальні автобуси ЛАЗ свого часу служили транспортом для доставки космонавтів на стартовий майданчик. Одну з останніх моделей – ЛАЗ-5255П «Карпати» було знайдено на Кавказі, пише autocentre.ua.

У це важко повірити – унікальний львівський автобус ЛАЗ-5255П «Карпати» для доставки космонавтів на стартовий майданчик, складений ще 33 роки тому, дожив до наших днів. Машину знайшли в одному з АТП на Кавказі. Про це свідчать фотографії машини, опубліковані на сторінці Українські автомобілі на Фейсбуці.

ЛАЗ-5255П «Карпати» не тільки зберіг свій кузов – з оригінальним круглим вікном других бічних дверей, а й рідне забарвлення. Навіть характерні ковпаки на колесах не втрачено.

Автобус ЛАЗ-5255П «Карпати» було складено в 1984 році. У цьому ж році машину засвітили в Москві на ювілейній виставці, присвяченій радянському автопрому. Ця машина стала частиною перспективного сімейства комфортабельних автобусів ЛАЗ-5255 «Карпати», розробленого Всесоюзним конструкторсько-експериментальним інститутом автобусобудування (ВКЕІА), що розміщувався у Львові. Після розпаду «союзу» ВКЕІА перейменували в «Укравтобуспром».

Дизайн кузова ЛАЗ-5255 «Карпати» перегукувався з приміською моделлю ЛАЗ-4202, яку почали складати в 1978 році. Однак «Карпати» мали більш високий і довгий кузов. В 1980 році до Олімпіади було також створено спеціальні версії автобуса – для супроводу олімпійського вогню і машину-салон для оргкомітету. Пізніше з’явилася версія 5255П – автобус для космонавтів.

Машина мала довжину 11 м. Двигун КАМАЗ 740, потужністю 210 к.с. КП – механічна, 5-ступінчаста. Споряджена маса – 12 т. Підвіска коліс – пневматична. Максимальна швидкість – 100 км/год. Контрольна витрата пального при 60 км/год – 18 л на 100 км.

Салон істотно відрізнявся від звичних на той час міжміських автобусів. Дві третини займали 20 комфортабельних крісел. А в кормовій частині розташовувалися гардероб, буфет і умивальник. Список оснащення охоплював чотири кольорові телевізори, широкосмугову ТВ антену, УКХ радіостанцію, відеомагнітофон, переговорний пристрій з мікрофонами на кожному місці оператора та у кабіні водія. Те, що автобус для космонавтів в інструкції (див. нижче) ніде не писали.

Поки що невідомо, чи зможе цей космічний автобус повернутися на свою історичну батьківщину – в Україну. Нещодавно за відновлення рідкісних автобусів ЛАЗ взялися в реставраційному центрі музею КП «Київпастранс» за підтримки ентузіастів «Проекту Кофейбус».

Першою ластівкою став ЛАЗ-699 «Україна»,представлений у квітні цього року фестиваль ретротехніки OldCarLand 2017. Наступним на черзі може стати автобус для космонавтів, так принаймні повідомив на прес-конференції керівник Проекту «Кофейбус» Вадим Навроцький.