Сотні автомобілів зібрали активісти автоорганізацій ГО «ЗАВТРА», ГО «АВТОМАЙДАН ВОЛИНЬ», «АВТО ЄВРО СИЛА» на фінальну акцію протесту проти штучних обмежень ринку вживаних автомобілів.

“23 роки в Україні діють закони спрямовані на заробітки автодилерів, які постачають нам погіршені прототипи східних марок, – розповідає Михайло Катрук, активіст ГО “Завтра” (західноукраїнська асоціація власників транзитних авто) – Здебільшого це недомашини з китайською родослівною та з країни агресора — Росії.”

Про це повідомляє Укрінформ.

Незадовго до протестних акцій активісти уже згаданої ГО “ЗАВТРА” в рамках експерименту вивезли до Республіки Польща, найближчої нам європейської країни, старенького запорожця — ЗАЗ 968 М. Розмитнення цієї малолітражечки за місцевими правилами та законами. вартувало 250 умовних одиниць. Щоб легалізувати назад це ж авто знов в Україні та повернути вітчизняні номерні знаки треба викласти не менше ніж 3200 доларів у гривневому еквіваленті.

Наразі, за вимогою громадських організацій у Верховній Раді зареєстровано законопроекти №5561 та 5562. Вони дозволять купувати доступне авто за економічно вмотивованими цінами. Зареєстровані проекти вбачають однакові правила розмитнення для нових та вживаних транспортних засобів. Загальна сума податків становитиме 30-40% від вартості купівлі — відкритий ринок та практика найлижчих євросусідів диктує подібні умови.

Фінішна пряма всеукраїнського автопробігу завершилась в близьких до кордону містах — Луцьку-Ковелі-Ягодині та зібрала разом представників чи не усіх автоорганізацій. “Впевнені, що ще під час цієї сесії таки дотиснуть наші народні законопроекти! – одноголосно кажуть Сергій Поха «АВТОМАЙДАН ВОЛИНЬ» та Олег Ярошевич, «АВТО ЄВРО СИЛА». – Новим законам бути! Ну, не можуть податки від купівлі машини доходити до 1000 відсотків”.

Нагадаємо, нині в Україні вже діє закон про так зване “пільгове” розмитнення іномарок. Утім, з початку дії закону більшість українців так і не змогли оновити свій автопарк. Насамперед через внесені до закону обмеження по стандартам “Євро 5”, а це практично лише нові автомобілі, які навіть у Європі коштують надто дорого. Та норму про особистий перетин кордону покупцем іномарки, а це відлякує більшість людей.

Попри те, що Податковим кодексом передбачений механізм купівлі товарів, зокрема і транспорту через так звані митні склади, ДФС їх затято не реєструє.