Регулярне техобслуговування і якісні запчастини – не єдине, що збільшує термін експлуатації вашої машини.
Існують і інші речі, про які багато хто навіть не підозрює, пише from-ua.com.

Практично кожен автомобіліст знає, наскільки важливо вчасно міняти масло в двигуні, повітряний і паливний фільтри, колодки, ремінь ГРМ і інші витратні матеріали. Адже від правильного і регулярного обслуговування безпосередньо залежить стан автомобіля, а, отже, і те, скільки він проїздить без поломок.

Однак є й інші, менш очевидні способи зробити так, щоб ваша машина прожила якомога довше. Причому багато про них навіть не здогадуються. Про що мова? Зараз розповімо.

Спосіб №1. Мийте автомобіль регулярно

Більшість автомобілістів впевнені, що головна мета мийки – повернути вашій машині пристойний зовнішній вигляд. Це дійсно так, але є ще один важливий побічний ефект, про який мало говорять. Справа в тому, що мийка безпосередньо впливає на стан автомобіля.

Чому? Все дуже просто. Не секрет, що взимку дороги посипають реагентами, а десь – ще і піско-соляною сумішшю. Така агресивне середовище вкрай негативно впливає на лакофарбове покриття та металеві елементи конструкції, викликаючи корозію. Але не тільки на них! Страждають також і елементи з гуми – наприклад, двірники, і ущільнювачі. Тому мити машину, в тому числі взимку, потрібно не тільки заради красивого зовнішнього вигляду і кращої видимості, але ще й тому, що вода з шампунем змиває ті самі реагенти і утворений бруд. Така проста операція дозволяє зберегти ваш автомобіль в кращому стані, а згодом, наприклад, продати дорожче.

Спосіб №2. Приберіть в автомобілі

Як ви думаєте, навіщо виробники суперкарів б’ються за кожен кілограм маси? Все дуже просто. Чим легше автомобіль, тим швидше він їде і краще управляється. Ви здивуєтеся, але цей принцип точно так само можна застосувати і до звичайного автомобіля. Чим більше важить машина, тим більше навантаження на двигун, трансмісію, гальма і підвіску. Тому продовжити життя машині можна одним простим способом.

Що потрібно робити? Просто приберіть з машини все зайве. Почніть з багажника – у багатьох він представляє справжнє місце зберігання речей, якими майже не користуються. Ви впевнені, що вам кожен день потрібен кофр з інструментами, лопата, каністра з маслом, бутель з омиваючою рідиною і подібні речі? Ні? Тоді сміливо їх виймайте. Точно так само не рекомендуємо возити на автомобілі важкі предмети. Ви купили нові меблі? Тоді, можливо, краще буде витратитися на доставку з магазину, ніж потім міняти амортизатори, що потекли? Все-таки вийде дешевше!

Спосіб №3. Рушайте плавно

Всупереч думці деяких водіїв, найбільше навантаження на автомобіль доводиться не в момент, коли машина рухається на високій швидкості, а при старті з місця.

Для того, щоб полегшити своїй машині роботу, варто запам’ятати два правила. По-перше, рушайте з місця плавно. Додавайте газ поступово. Повірте, “світлофорні гонки” не дадуть вам глобального виграшу в часі, а лише збільшать навантаження на найважливіші вузли автомобіля. До речі, плавно почати рух – зовсім не те ж саме, що “проспати” зелене світло. Акуратно рушити з місця, але вчасно, набагато краще, ніж стояти при включеному зеленому світлі кілька секунд, а потім – різко зірватися.

По-друге, підвищене навантаження на двигун відбувається в перші хвилини роботи, поки мотор не набрав потрібну температуру. Тому вам потрібно … Ні, не гріти двигун взимку. А уникати різких прискорень і гальмувань після запуску мотора. У русі двигун швидше набере потрібну температуру, а якщо не зловживати педаллю газу, навантаження при цьому буде менше.

Спосіб №4. Дайте газку!

На перший погляд ця порада повністю суперечить попередній. Однак ми пояснимо, що маємо на увазі. Справа в тому, що, як правило, на сучасних автомобілях перемикання передачі відбувається, коли двигун розкручується до 3000 оборотів. На машинах з механікою водій так робить сам, а на автомобілях з АКП всю роботу виконує електроніка. Чому обрано саме таку кількість оборотів, зрозуміло – щоб економити паливо.

Однак в процесі експлуатації у двигуні неминуче утворюються відкладення. Так ось, один з найпростіших способів їх профілактики – це час від часу натискати на газ і дати мотору кілька секунд попрацювати на високих оборотах. Головне – зробити це правильно. Знайдіть майданчик, де не буде сторонніх людей і машин. Переведіть коробку в “нейтраль”, натисніть на педаль газу і доведіть кількість оборотів до значень вище середнього – скажімо до 6000. Зрозуміло, всю операцію потрібно проводити тільки на прогрітому автомобілі, коли температура масла досягла робочих значень, і не виходити в “червону зону”.

Як бачите, в перерахованих правилах немає нічого складного. Фактично їх може виконати будь-який водій – і новачок, і досвідчений. Прислуховуючись до цих порад, можна істотно продовжити життя свого автомобіля, а, значить, виграти при його подальшому продажу, або, як мінімум, заощадити на ремонті.