У Верховній раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законів щодо перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння». Відповідна інформація розміщена на сайті парламенту.

«Проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів щодо перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння» пропонується вважати критеріями тяжкості порушення ступінь алкогольного сп’яніння та повторність,» — йдеться у пояснювальній записці до документу.

Зокрема, документ визначає, що легке алкогольне сп’яніння,– до 0,5 проміле, середнє — до 2 проміле, та тяжке– більше 2 проміле. При цьому законопроект передбачає штраф за керування автотранспортом у стані алкогольного сп’яніння від 0,2 до 0,5 проміле — 10 200 грн, позбавлення права на керування при цьому не передбачене.

За керування авто в наркотичному стані або стані алкоспяніння більше 0,5 до 1 проміле — 10 200 грн із позбавлення права керувати транспортним засобом на 1 рік, більше 1 до 2 проміле — 20 400 грн із позбавлення права керувати транспортним засобом на 3 роки; більше 2 проміле або за відмову від проходження перевірки на стан сп’яніння — 40 800 грн із позбавлення права керувати транспортним засобом на 3 роки.

Законопроект також пропонує ввести «пункти тверезості» – місця перевірки на стан сп’яніння. Крім того уточнюється, що лише за півроку поліцією було складено 46 270 протоколів за транспортом керування в стані сп’яніння. Проект закону зареєстрований під номером 6679.

Джерело: УНН