Наближaється четвертa річниця почaтку Ревoлюції Гіднoсті, й незaбаром ми знoву будемo пригaдувати політикaм oбіцянки, які прoлунали вoсени та взимку 2013-2014 років у нaдії, що вони все ж будуть викoнані. Деякі з них, щo прoлунали зі сцeни Майдану, укрaїнці запам’ятaли крaще за інших. Нaприклад, заяви про відмoву від безлiчі привілеїв для державних чиновників. Скажімо, від кортежів і шикарних державних авто…

Поспішаємо вас розчарувати: відтоді автопарк органів влади збільшився на 1000 нових службових авто, що коштувало бюджету понад півмільярда гривень. При цьому право користування відомчими авто отримали не тільки ті органи, у яких воно було за Януковича, а й низка нових.
Все це з’ясували аналітики «Слова і Діла». Це наштовхнуло нас на запитання: а на чому ж, власне, їздять сьогодні люди, які отримали владу завдяки Майдану? Те, що вдалося з’ясувати, ми візуалізували на інфографіці. Важлива ремарка: на зображенні нижче показані лише ті транспортні засоби політиків, які належать особисто їм згідно з їхніми деклараціями за минулий рік, або є службовими авто, офіційно наданими в одноосібне користування.

У Петра Порошенка, наприклад, у володінні є мікроавтобус Mercedes-benz Vito 116 CDI 2010 року, а ось на Марину Порошенко записаний Jaguar XF 4/2 Lv8 2008 року випуску. Діти президента, за щорічною декларацію за 2016 рік, володіють ще трьома мінівенами «Мерседес» (такими ж, як і сам Петро Олексійович). Звичайно, цим автопарк глави держави не обмежується. У ньому, за даними різних джерел, є ще ВМW 750 LI 2011 року, дружина президента нібито їздить на Porsche Cayenne, а Олексія Порошенка бачили на Subaru Impreza. Крім того, президент нерідко віддає перевагу класиці – на офіційні заходи його неодноразово привозив Mercedes S-600. Ясна річ, у супроводі кортежу. Думаємо, що це далеко не повний список автомобілів, якими користується президент і його родина, особливо якщо враховувати державні авто.

Мер Києва Віталій Кличко хоч і почав їздити на роботу та в справах центром міста на велосипеді, від моторизованого транспорту, звичайно, зовсім не відмовився. По-перше, він, згідно з декларацією за 2016 рік, є власником мотоцикла Fine Custom Puncher 8.125-4 2009 року випуску. У його дружини, між тим, зареєстровані Toyota Sequoia і Land Rover Discovery 3.0. Також у декларації столичного міського голови є кілька дуже коштовних велосипедів, але сьогодні йдеться не про них.

46248-1_uk_large