Бензин і дизельне пальне серйозно подорожчали. Хоча зростання цін на пальне призупинилось, очікувати їх колишнього рівня не варто, передає Твоя МАШИНА.

Ціни на традиційні види палива у вересні-жовтні злетіли на 8-10%. Середня вартість бензину А-95 до 20-х чисел жовтня сягла 26,6 грн/літр, бензину А-92 – 25,8 грн/літр, дизпалива – 24,3 грн/літр. При цьому скраплений газ, який стрімко дорожчав в серпні-вересні, відчутно подешевшав. Його вартість провалилася до 12,5 грн/літр, що практично відповідає цінам, за якими газ АЗС продавали влітку.

Експерти пояснюють подорожчання бензину і дизпалива коливаннями курсу гривні та зростанням вартості нафти на світовому ринку. Крім того, через зупинку на ремонт нафтопереробних заводів в країнах-постачальниках і в Україні, в жовтні сформувався дефіцит бензину на внутрішньому ринку.

Прогнози щодо цін на паливо досить обережні. Оскільки левова частка як бензину і дизпалива, так і зрідженого газу в Україну імпортується, вартість буде залежати від зовнішньої кон’юнктури.

Ціни на нафту, зокрема, зберігають передумови до зростання. По-перше, це пов’язано з останніми даними про скорочення нафтових запасів в США, які знизилися на 2,7 млн ​​бар до 462,2 млн бар. При цьому аналітики прогнозували, що падіння запасів складе 2 млн бар. По-друге, трейдери стурбовані заявою президента США Дональда Трампа з приводу ядерної програми Ірану. Тому відчутного здешевлення бензину та «дизелю» в найближчі місяць-два чекати точно не варто.

Світові ціни на скраплений газ, навпаки, знижуються. Але падінню його вартості на нашому ринку заважає високий попит, а також прив’язка до валютного курсу.