Максимально допустима норма вмісту алкоголю в крові у водіїв – 0,2 проміле. А скільки це у склянках, келихах, «обертах» і грамах?

Завдання експерименту полягало в тому,щоб за рахунок залучення досить широкого кола учасників вивести середній показник у0,2 проміле. Для цього ми запросилишістьох наших працівників: трьох чоловіків та трьох жінок, причому з різною масою тіла- чоловіка вагою 71, 83 і 88 кг, жінки – 50, 60 і 65 кг. Тестували найбільш популярніалкогольні напої: пиво, шампанське, вино,горілку і коньяк, пише transkarpatia.net

1457786448_promile_05_01_2013_003

0,2 проміле – це:
Доза алкоголю відповідає показнику в 0,2 проміле через 30 хв. після вживання певного виду спиртного напою. Дані усереднені іможуть відрізнятися для кожної конкретної людини.

Ступінь алкогольного сп’яніння вимірювалася за допомогою німецького алкотестера Drager Alcotest 6810, який збираєтьсявзяти на озброєння українська Державтоінспекція. Нині 9 комплектів цього німецького обладнання (алкотестер і принтер)щодня тестують на водіях співробітники дорожньо-патрульної служби. Керівництво ДАІ пообіцяло, що при успішномурезультаті цих випробувань дані прилади з’являться у всіх районних підрозділах Державтоінспекції нашої країни.

Ступінь алкогольного сп’яніння залежить від ваги людини, її статі, раси, фізичного стану, а також вживання їжі. Томуотримані нами дані за рівнем в 0,2 проміле є усередненими і в кожному конкретному випадку можуть відрізнятися.

Всього потроху

Починали з пива. Перед вживанням спиртного обов’язково проводили контрольне задування алкотестером, щоб переконатися в тверезості учасників. Щоб не переборщити з кількістю, почали з невеликої дози – маленької пляшки об’ємом 0,33 л. Заміряли відразу після випитого – і здивувалися: алкотестер видав від 0,25 до 1 проміле! Справа в тому, що концентровані пари алкоголю знаходяться в порожнині рота 2-5 хв. після останнього ковтка спиртного. Тому прилад показав рівень алкоголю в роті, а не в крові. З цим явищем ми вже стикалися, коли тестували квас і безалкогольне пиво. Але реальні результати – не ці. Наступний замір – через півгодини, коли алкоголь точно потрапив у кров. Доза пива в 0,33 л для чоловіків виявилася дріб’язковою – від 0,03 до 0,10 проміле, а от для двох худорлявих жінок це була межа – 0,20 і 0,24 проміле. При цьому у Людмили з максимальною серед випробовуваних співробітниць вагою – 65 кг результат склав всього 0,13 проміле. Що ж, треба спробувати випити більше – 0,5 л пива. Замір через півгодини показав – саме ця доза для представників сильної статі дорівнює показнику в 0,2 проміле, а от для прекрасної половини людства півлітрова пляшка пива таки буде забороненою: показник Людмили – 0,24 проміле.

Заміри алкотестера дублювали трубками «Контроль тверезості», якими поки ще користується більшість даішників для«задування» водіїв і за результатами яких направляють водіїв на медичний огляд. Так от – трубка впевнено засікаєнаявність парів алкоголю у видихуваному повітрі при сп’янінні в 0,2 проміле. Більш того, вона здатна відреагувати навітьна незначне вживання спиртного, при показниках приладу вже з 0,01 проміле.

Навіть після вживання «законної» дози спиртного в 0,2 проміле сідати за кермо категорично забороняється. Це можнаробити тільки після повного протверезіння.

Покарання за керування ТЗ підшофе в Україні не найсуворіше. Аоскільки ДТП за участю п’яних водіїв мають дуже важкі наслідки,законодавці пропонують посилити його – запровадити штраф у розмірі 500-600 неоподатковуваних мінімумів (8,5-10,2 тис. грн.) Абовиправні роботи до 2 років з позбавленням права керування на строк до 3 років.

Закуска градус краде

Для чистоти експерименту кожен вид спиртного тестувався в окремий день. На другий день перевіряли коньяк. Як і раніше, починали з невеликих доз – 30 г напою. Замір через півгодини видав вельми несподівані дані – у двох чоловіків показники склали 0,11 і 0,13 проміле, а у найбільш крупного з комплекції – 0,00 проміле! Як виявилося, він схитрував – всі пили на голодний шлунок, а він – після щільного обіду! Для двох жінок 30 г коньяку виявилося достатньо – 0,20 і 0,19 проміле відповідно, і тільки одній потрібна добавка – всього 0,10 проміле. Втім, як тільки її «доза» стала дорівнювати 50 г, прилад «зашкалив» – 0,31 проміле. Доза в 50 г коньяку для чоловіків дала показники від 0,13 до 0,19.

Усі наступні тести ми проводили за описаною вище схемою – починаючи з невеликих доз і збільшуючи їх до отримання потрібного результату. Більшість вимірів здійснювалося на голодний шлунок, так би мовити, в найбільш складних «бойових» умовах. Хоча потім перевірили ступінь сп’яніння після ситного обіду. Дійсно, результати підтвердилися – закуска краде-таки градус. В діаграму ми внесли результати вимірів, проведених на голодний шлунок. У ній наведено усереднені дані по кожному з протестованих нами спиртних напоїв.

Трубка «Контроль тверезості» реагує навіть на незначне вживання спиртного. Вона впевнено засікає наявність парів спирту в повітрі, що видихається при алкогольному сп’янінні в 0,2 проміле і навіть менше.