Для українського автопрому грудень почався із сумних новин: найбільший український виробник легкових автомобілів Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ) зупинив виробництво автомобілів моделі Lanos. За словами глави корпорації «Укравто» Таріела Васадзе, причиною стала висока конкуренція із закордонними виробниками та так звані «євробляхи». І хоча новина залишилась практично непоміченою з-поміж пласту політики, Opinion все ж вирішив зібрати реакції на припинення цілої епохи вітчизняних «Ланосів».

Лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя вшанував пам’ять легенди вітчизняного автопрому, виконавши гімн «Ланоса» під музику власної композиції «БудуВуду».

Блогер Вадим Бедрінець назвав «Ланос» дзеркалом української реальності. На його думку, історія з цим автомобілем непогано ілюструє розвиток нашої країни за останні два десятиліття та показує, куди та як ми вже практично прийшли.

Депутат Вінницької обласної ради Андрій Вигонюк жартома запевнив, що якби президентські кортежі складалися з «Ланосів», ситуація могла б бути врятованою.

Блогер Іван Єрохін впевнений, що причиною припинення виробництва «Ланосів» є не велика кількість та доступність автівок на «євробляхах», а те, що вже ніхто не хоче купувати собі модель 20-річної давнини.

Радник міністра Ярослав Железняк прокоментував новину одним з останніх, здивувавшись, що жодної акції на підтримку української промисловості не було.

Блогер і журналіст Денис Казанський назвав припинення випуску «Ланосів» кінцем епохи. На думку автора, теза про причетність «євроблях» є безпідставною, адже за останні десять місяців цього року продажі вітчизняних транспортних засобів зросли на 25 %. Єдиним виробником, котрий не збільшив кількість збуту, виявився ЗАЗ.

Журналіст Сергій Костеж також наполягає на тому, що провина «євробляхових» автівок є лише прикриттям, адже людина, котра може дозволити собі новий автомобіль, ніколи не спокуситься на незаконне придбання потриманих машин.

Керівник проектів агенції стратегічного розвитку Білої Церкви Олександр Крамар запевнив читачів, що причиною непопулярності «Ланосів» була занадто висока ціна: за 200 тис. грн можна було придбати два автомобілі з іноземними номерами у кращому стані та з кращою комплектацією. Також Крамар вважає, що така подія може покращити процес купівлі українських автівок.

Блогер і журналіст Віктор Литовченко також розкритикував пояснення керівництва «Укравто» щодо припинення випуску «Ланосів». Литовченко запропонував спершу дізнатись, скільки «Ланосів» було випущено за останні три роки.

Радниця начальника столичного метрополітену Наталя Макогон назвала «Ланос» символом невимовних емоцій автомобіліста, а всю ситуацію – прикладом витіснення неконкурентоспроможного продукту.

Підприємець Сергій Маслюченко переконаний, що особливістю наших виробників є постійне бажання підтримки від держави: 20 років «Ланос» намагалися тягнути усією країною.

Блогер Дмитро Обухов жартома прокоментував причетність «євроблях» до припинення виробництва «Ланосів», запропонувавши терміново заборонити ввезення польського шоколаду, аби вберегти вітчизняного виробника.

Політик і блогер Віталій Чепинога навів діалог, згідно з яким «Ланоси» насправді робили комуністи в катакомбах.