У В’єтнамі давно збираються білоруські вантажівки, а тепер з’являться і міські автобуси марки МАЗ.

Перша партія з 15 міських автобусів МАЗ-103 тільки що вийшла на лінії Ханоя, столиці країни. Це класичні 12-метрові машини з низькою підлогою, розраховані на 80 осіб. В’єтнамці вибрали найбільш просту комплектацію – з дизелями ЯМЗ, білоруськими коробками передач і провідними мостами МАЗ.

Це рішення продиктовано фактом, що такі ж агрегати встановлюються на що збираються тут вантажівки. Автобуси також дозбираються на території В’єтнаму з привезених комплектів за технологією CKD. Всього до 2019 року планується зібрати близько 300 одиниць МАЗ-103.

Крім великих міських машин, в далекій Азії будуть збиратися і середні, десятиметрові, притому автобуси носять дивний індекс МАЗ-208. А все тому, що місцевий технічний регламент визначає ширину кузова відміткою 2,5 м, а МАЗовскі пасажирські машини мінімум на 50 мм ширші.

Тому каркас довелося звузити і переробити, що і породило новий індекс МАЗ-208. На відміну від своїх більших побратимів, маленькі автобуси марки МАЗ будуть оснащені не російськими двигунами ЯМЗ, а двигунами Mercedes. У першій партії планується зібрати 17 автобусів, розрахованих на 60 осіб кожен.