Навіть на ранок після застілля алкотестер цілком може показати перевищення норми алкоголю в крові.

З настанням новорічних свят у багатьох водіїв виникає резонне питання: чи можна за кермо якщо вчора пив. Тут не все так однозначно, як могло б здатися на перший погляд.

Алкоголь в авто – це погано в будь-якому випадку. Щорічно з вини п’яних водіїв в Україні гинуть сотні людей. Навіть вміст спирту в крові в межах норми може вплинути на майстерність водія.

Нагадуємо, допустима норма алкоголю в крові – 0,2 проміле, тобто 0,2 міліграма на літр. На практиці це означає 0,5 л пива або 200 грам г шампанського для чоловіка і 0,33 л пива або 100 грам ігристого вина – для жінки.

Хоча норма ця введена не для вирішення випити за кермом, а щоб не штрафувати водіїв, у яких завищений вміст природного алкоголю в крові – діабетиків, наприклад.

Однак деякі «унікуми» примудряються перевищити цей показник в 10 і більше разів. Своєрідний рекорд алкоголю в крові встановлено у Львові – 3,34 проміле. Важко уявити, як такий водій на ногах тримається, а він ще й машину вести намагався.

Час виведення алкоголю з крові точно прорахувати складно. Воно залежить від кількості випитого і індивідуальних особливостей організму – ваги людини, стану його здоров’я, а також частоти вживання спиртного і здатності засвоювати алкоголь.

Проте, якщо взяти середньозважені показники, то навіть 100 грам горілки повністю «вивітрюються» тільки за 5 годин, а пляшка 0,5 л – за 15-16 годин.

У будь-якому випадку, на ранок після бурхливого нічного застілля краще за кермо не сідати. Перевірка на алкоголь в поліції цілком може показати перевищення допустимої норми. Нагадаємо, штраф за водіння в нетверезому стані в Україні становить 10 200 – 40 800 гривень, та й прав можна позбутися на термін від року до десяти років.

Але не потрібно забувати й про інший аспект. Навіть в малих кількостях алкоголь в крові притупляє реакцію водія, впливає на його уважність